Tentoonstelling Humanities Campus

Binnenkort opent de Tentoonstelling Humanities Campus. De tentoonstelling laat het proces zien van het onderzoek naar de ruimtelijke en functionele mogelijkheden van het Witte Singel-Doelencomplex. Het gaat dus nog niet over de locatie van je nieuwe studieplek.

Met de herontwikkeling van het WSD-complex werken we aan de totstandkoming van een campus Geesteswetenschappen. Een aantrekkelijke omgeving waar nationale en internationale onderzoekers en studenten samenkomen voor studie, onderzoek en samenwerking. Met eigentijdse voorzieningen en mogelijkheden voor de op langere termijn denkbare groei van onze faculteit.

Rijke geschiedenis

De vernieuwing van het WSD-complex betekent een transformatie in een gebied met een rijke geschiedenis. In de tentoonstelling laten we die geschiedenis zien, samen met de toekomstplannen voor de nieuwe campus. Eerst blikken we terug op het Verleden, waarin belangrijke historische en stedenbouwkundige momenten de historische gelaagdheid van het Witte Singel-Doelengebied in beeld brengen. Vervolgens zoomen we in op het Heden, met als startpunt verschillende structuurvisies van vijf architecten die in de jaren zeventig hebben geleid tot de huidige structuur en het ontwerp van de gebouwen in het WSD-gebied. Een aanbod aan faciliteiten dat niet meer past bij de tijd waarin wij leven, en aanleiding was voor de Universiteit Leiden om opdracht te geven tot de herontwikkeling.

In het laatste deel - Toekomst - kijken we naar de ruimtelijke mogelijkheden van het WSD-gebied en in welke vorm onze faculteit daarin het beste past. Hiervoor zijn verschillende varianten uitvoerig onderzocht, die te bezichtigen zijn in de tentoonstelling. Het onderzoek heeft geleid tot het model van huidige voorkeur: het Campus Model. In de tentoonstelling vind je geen gebouwontwerpen of de locatie van je nieuwe studieplek, want zo ver zijn we nog niet; het gaat nu over de stedenbouwkundige visie, het aantal meters dat we als faculteit nodig hebben en de optimale verdeling van de functies over de gebouwen. Het deel Toekomst zullen we gaandeweg het project uitbreiden met de laatste informatie. Breng daarom zo nu en dan een bezoekje aan de tentoonstelling om op de hoogte te blijven.

De tentoonstelling bezoeken?

De tentoonstelling is te vinden in de gang naast de werkkamers van Informatisering en Facilitaire Zaken (1.31-1.38), op de 1e verdieping in het Lipsius. Heb je een vraag, dan kun je ook met ons contact opnemen via hc-info@hum.leidenuniv.nl.