Kennismaking: 6 vragen aan de nieuwe facultaire vertrouwenspersoon

Henk Tromp is per 1 april 2017 de opvolger van Wasif Shadid als vertrouwenspersoon personeelsaangelegenheden. Tijd voor een kort interview.

Je bent niet nieuw bij FSW, welke functies heb je er in het verleden vervuld?

De FSW ken ik inderdaad al heel lang. Ik was er vanaf 1981 coördinator en onderzoeker van het Centrum voor Onderzoek van Maatschappelijke Tegenstellingen en vervolgens adjunct-directeur van het Leids Instituut voor Sociaal-Wetenschappelijk Onderzoek. Beide instituten werden voor meer dan 90 % extern gefinancierd. Wij deden er opdrachtonderzoek voor ministeries, gemeenten en stichtingen over migranten in de Nederlandse samenleving en de reacties erop. Verder onderzoek naar ernstige mensenrechtenschendingen, arbeidsverhoudingen in het onderwijs, stedelijke problematiek. In 2000 werd het insituut opgeheven.

Bij Politieke Wetenschap was ik secretaris van het Instituutsbestuur en gastonderzoeker vanwege mijn proefschrift over de rol van kunstexperts bij Van Gogh vervalsingen.

Daarna heb ik voor het Faculteitsbureau gewerkt voor onderwijskwaliteitszorg en de ondersteuning van onderzoekssubsidies. Het werk ging altijd gepaard met andere activiteiten in de FSW, zoals lidmaatschap van de Faculteitsraad, voorzitter van de Dienstencommissie, redacteur van de nieuwsbrief Tout Court en dergelijke.

Waarom nu de rol van vertrouwenspersoon?

Heel eenvoudig: ik ben gevraagd. Je kunt daar eigenlijk geen nee tegen zeggen, want het gaat om een belangrijke, laagdrempelige voorziening in de FSW. Men verwacht kennelijk dat mijn 35-jarige ervaring nuttig kan zijn voor anderen. Ik moet je ook bekennen dat het de ijdelheid streelt. Ik volg Wassif Shadid op en dat is een hele eer.

Wat vind je belangrijk in die rol en waarvoor kunnen mensen bij je terecht?

Dat er een luisterend oor is voor de problemen die een FSW medewerker op het werk kan hebben en dat je met hem of haar kunt nagaan wat je daaraan zou kunnen doen. Overigens is de vertouwenspersoon niet degene die een probleem op de werkvloer zal oplossen. Je  moet vooral denken aan het bespreekbaar maken ervan. Je kunt met een medewerker nagaan wat de consequenties van zijn of haar acties zouden kunnen zijn. Een ondoordachte actie kan iemand beschadigen en zijn of haar  positie verzwakken. Dat moet je zien te voorkomen.

Verder is het niet goed als mensen lang met een probleem blijven rondlopen, niet voor henzelf, maar ook niet voor anderen in hun omgeving. Je kunt in de ban van emoties raken. Geen mens kan zonder emoties, maar zij kunnen je een doodlopende straat insturen. Het soort problemen dat zij met mij kunnen bespreken staat omschreven op de webpagina van de vertrouwenspersoon.

Wat zal jij anders doen dan je voorganger?

Dat weet ik nog niet. In eerste instantie hoop ik de kwaliteit van Wassif’s werk als vertrouwenspersoon te kunnen handhaven.

Waarom niet op je lauweren rusten maar door bij de FSW?

Rusten is even leuk, maar ik blijf het liefst aan de gang. De dag vullen met lezen, schrijven en klussen geeft een zekere voldoening, maar ik mis de omgang met mijn vrienden en collega’s van de FSW.

Waarvoor kunnen mensen altijd even bij je langs of waar ga je graag een gesprek over aan, ook als er helemaal geen problemen of zakelijke dingen spelen?

Op het Stafbureau hadden wij ’s-ochtends koffiegesprekken die over van alles en nog wat gingen. Over een tv programma dat wij gisteren hadden gezien, over familie, kinderen, boeken, films en muziek. In principe kon er van alles de revue passeren.

Ik verbaasde mij na afloop regelmatig over het verloop van de gesprekken, over het afdwalen. Hoe kwam je van het een op het ander en waarom? Als er zoiets is als de psychologie of sociologie van het afdwalen dan houd ik mijn aanbevolen, want dat zou ik graag willen lezen. Dus als mensen willen langskomen om even af te dwalen, ja graag.