Met Virtual Reality je ruimtelijk geheugen testen

Fenna Poletiek en Bruno Bocanegra hebben een 'Grassroots' gekregen van 1.000 euro voor Virtual Reality (VR) apparatuur. Deze Grassroots is een FSW-subsidie voor onderwijsinnovatie. Fenna Poletiek gaat met 3 studenten Virtual Reality gebruiken in onderzoek voor hun masterscriptie.

Virtueel door een kamer lopen

De masterstudenten testen met de VR-apparatuur het visueel ruimtelijk geheugen.  De proefpersonen lopen virtueel door een kamer. Een paar uur later lopen ze weer door dezelfde kamer, waarin een aantal meubels zijn vervangen.  Hoe goed zijn mensen in het detecteren van die veranderingen? Volgens Poletiek is dit soort geheugenonderzoek eerder met plaatjes gedaan. Dan zijn mensen goed in het detecteren van veranderingen in die plaatjes. Maar zijn ze dat ook als die veranderde objecten in een realistische ruimtelijke context moeten worden ontdekt?

Innovatieve experimentele methode uitproberen

Poletiek legt uit waarom het experiment met VR zo bijzonder is. 'Het is voor het eerst dat we experimentele stimulus omgevingen met VR aanbieden. We hebben deze aanvraag ingediend om een innovatieve experimentele methode te kunnen uitproberen.  VR maakt het mogelijk om meer realistisch stimulusmateriaal te maken in experimenten over perceptie, geheugen etc. Terwijl je toch de omstandigheden van de experimentele set up goed onder controle kunt houden.'

(Banner: Sigal Kruithof (li), Charlotte Picavet (re) en Bastiaan Vuyk doen dit project met Fenna Poletiek)

Juryrapport

Het gebruik van 360 graden foto’s is innovatief, het is zowel nieuw voor de onderzoeker (in spe) als de respondent. Ook heeft de innovatie een meerwaarde met betrekking tot het opdoen van kennis en ervaring met een -voor dit type onderzoek en onderwijs- nieuwe technologie. Het voorstel wordt tevens als zeer waardevolle stap richting het gebruik van volwaardige virtual reality waarbij respondenten vrij door een virtuele ruimte kunnen lopen en objecten kunnen manipuleren gezien.