Universiteit Leiden

nl en

Aukje Nauta op nu.nl over je kantoor opzeggen

Het thuiswerken bevalt toch goed? Volgens organisatiepsycholoog Aukje Nauta is dat niet alleen een kwestie van de deur dichtdoen en thuis je laptop openklappen. 'Die toevallige ontmoetingen op kantoor zijn nodig voor creativiteit en innovatie', zeg Nauta na onderzoek onder ruim achthonderd HR-professionals over thuiswerken.

Nu.nl

Kantoordeuren sluiten? Pas op, er verdwijnt meer dan alleen werkruimte

Aukje Nauta in diverse media

Als bijzonder hoogleraar 'Enhancing individuals in a dynamic work context' maakt organisatiepsycholoog Aukje Nauta zich sterk voor duurzame inzetbaarheid van werknemers. Daarover vertelt ze in diverse media.

Podcast

Aukje Nauta heeft maandelijks een gesproken column (6-7 minuten) bij PeoplePowerFM over de kracht van mensen in organisaties.
Beluister alle podcasts van Aukje Nauta

Aukje Nauta bij de Universiteit van Nederland over thuiswerken

'Zorg zelf voor je energiebronnen: autonomie, verbinding met collega's en vaardigheden ontwikkelen. Bel of app je collega's en volg online webinars. Door je energiebronnen zelf vorm te geven, boetseer je de baan die bij je past', zegt Aukje Nauta over deze tijd van gedwongen thuiswerken. 

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Benieuwd naar de onderzoeken die genoemd worden?
Onderzoek callcenter medewerkers | Meta-analyse thuiswerken 

Eerder in de media

LNVH

Videoportret Aukje Nauta over thuiswerken in coronatijd

NPO Radio1 Met het oog op morgen

1 mei is de Dag van de Arbeid, en dit jaar is dat vooral de dag van de thuisarbeid. 
1 mei dag van de (thuis)arbeid (30 april

NOS

'Zodra mensen 2,5 dag of langer gaan thuiswerken, verliezen ze het contact met collega's', zegt Nauta. 'Dus een vaste dag in de week waarop iedereen bij elkaar komt is nodig, zodat je de connecties behoudt.' 
Zo ziet werken eruit na de coronacrisis

Het Parool

Het is vooral belangrijk dat werknemer en werkgever de dialoog met elkaar aangaan. 'We moeten dit nog een paar weken volhouden en daarna wil je ook nog functioneren.'
Thuiswerken tijdens de coronacrisis: zo hou je het vol (6 april)

BNR podcast met Ben Tiggelaar

Welke tips en inzichten helpen om energiek te blijven werken en samenwerken? In dit dynamische gesprek deelt Nauta haar visie en ervaring met Ben Tiggelaar .
Aukje Nauta: Hoe overleef ik mijn werk? 

Xpert HR

Juist door sterke trends in de arbeidsmarkt moet duurzame inzetbaarheid top of mind zijn. Het meeste gevaar lopen de werknemers in organisaties waar leren achterblijft. Nauta heeft ideeën voor oplossingen.
Gevaarlijk: organisaties waar leren geen onderdeel van het werk is

BNR Nieuwsradio werkverkenners

Om een team te bouwen kun je paintballen of naakt model schilderen (ja, echt!). Maar hoe zorg je dat jouw team het hele jaar door goed functioneert? 
Teambuilding

NPO1 - EenVandaag

Nauta vraagt zich af hoe het toch komt dat we werk in het algemeen neerzetten als iets stoms. Dat is volgens haar niet nodig, mits je goed voor ogen blijft houden wat voor jou belangrijk is in leven en werk, en daar zoveel mogelijk naar probeert te handelen.
Dit houdt werken leuk: sluit een I-deal

Intermediair

Bedrijven worden onterecht gedomineerd door competitief gedrag en mensen lijden daaronder, zegt Nauta. Bedrijven die hun werknemers met liefde bejegenen, floreren het beste is de overtuiging van Nauta. ‘Een keurslijf kan dan wel efficiënter lijken, maar de vrijheid die je afpakt, betaalt zich terug in minder motivatie en inzet.’
‘Vriendelijkheid en verbinding maken ook op het werk gelukkig’

Leidsch Dagblad

In haar oratie op 7 december waarschuwt Nauta tegen een koude, onpersoonlijke verhouding die in Nederland tussen werkgevers en werknemers dreigt te ontstaan. Bedrijven die hun werknemers met liefde bejegenen, floreren het beste.
Liefdevol werkgeverschap werkt ’t beste [video]

Xpert HR

Nauta pleit ervoor dat werk met liefde wordt gedaan én gegeven. ‘HR is bij uitstek de ‘liefdesbemiddelaar’ tussen mens en organisatie.’
Hoogleraar Aukje Nauta ziet HR als ‘liefdesbemiddelaar’

NRC

Zelfsturing, alternatieve functioneringsgesprekken, feedback-apps. Er verandert van alles op de werkvloer. Maar werkt het ook? Aukje Nauta: ‘Veel van wat organisaties uitproberen, is niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.’
Lees: ‘Er wordt veel klakkeloos overgenomen’

De Financiële Telegraaf

Werknemers als wegwerpartikel? Het gebeurt, maar het hóéft niet, zegt organisatiepsycholoog Aukje Nauta. Vrijdag 7 september houdt ze haar oratie aan de Universiteit Leiden. En betoogt ze dat liefde voor personeel geld kan opleveren. 
Lees: ‘Werkgevers, kies eens voor liefde’

NPOradio1 - Spraakmakers

Aukje Nauta pleit voor het goede gesprek op de werkvloer van werkgevers en werknemers. 'Misschien zijn er wel collega's die meer willen werken', zegt Nauta. 'Je bent niet je baan. Wij zijn met z'n allen de economie. De mens voorop stellen, dan komt de winst vanzelf wel.' 
Beluister 'Wat is er mis met parttime werken?! - deel 4'

BNR

Nederland een laag arbeidsethos, zoals het Sociaal Cultureel Planbureau rapporteert? Volgens Aukje werken we vooral slim.
Beluister 'We denken goed na over waaróm we werken en we nemen niet klakkeloos een of andere norm over'

EenVandaag

'We gaan onvoldoende met elkaar in gesprek over hoe je wilt werken', zegt Nauta. Daardoor ontstaan volgens haar ook situaties waarbij werkzaamheden te veel van bovenaf worden geregeld. 'Je autonomie, de mogelijkheid om je te ontwikkelen en de verbinding met anderen. Als dat er niet is, ervaar je werkstress.'
Beluister Van politie tot piloten: werkdruk overal een groeiend probleem

BNR

Een op de drie werknemers werkt tien jaar of langer bij één en dezelfde werkgever, liet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Nauta bij BNR: 'Die baanduur van 10 jaar wil niet zeggen dat je 10 jaar hetzelfde werk doet. Bovendien verandert ook de inhoud van het werk. Eigenlijk zou je ook een psychologisch contract moeten meten.'
Beluister het interview over CBS-cijfers en baanduur voor BNRnieuwradio
Lees 'Baan voor het leven is geen probleem: 'Maak tijd om te klooien' op Nu.nl

Financieel Dagblad

Aukje Nauta: 'De tijd van praten is voorbij. De kloof tussen hoog- en laagopgeleid en kansrijk en minder kansrijk wordt steeds groter. Dat is zorgwekkend.' Nauta betwijfelt of de polder een doorbraak kan forceren. 
Een leven lang leren, of een leven lang praten? 

NOS

'Blijven leren is echt cruciaal.' Aukje Nauta raadt werknemers aan om er zelf naar te vragen. 'Je zult verrast staan dat de baas altijd wel weer een potje weet te vinden om het te financieren.'
Je leven lang leren is het devies, maar waar hebben werknemers recht op?

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.