Oproep: stuur je voorbeelden van ‘onderzoekend leren’ in!

De Faculteit Geesteswetenschappen is op zoek naar voorbeelden van ‘onderzoekend leren’ uit de onderwijspraktijk! De Faculteit gaat aan de slag met de implementatie van de onderwijsvisie Learning@LeidenUniversity. Het Faculteitsbestuur Geesteswetenschappen koos ervoor om de thema’s ‘onderzoekend leren’ en ‘arbeidsmarktvoorbereiding’ als eerste uit te werken.

Learning@LeidenUniversity

Bekijk hier de onderwijsvisie Learning@LeidenUniversity.

Onderzoekend leren

Stimuleer je studenten om zelf onderzoek te bedenken en uit te voeren? Of gebruik je apps om met studenten onderzoek te doen in het leslokaal? De Faculteit Geesteswetenschappen hecht aan de integratie van onderzoek en onderwijs in de studieprogramma’s. Dit gebeurt al binnen studieprogramma’s van onze Faculteit en we zouden deze initiatieven graag in kaart brengen.

Goede voorbeelden

Hoogleraar Griekse taal en cultuur Ineke Sluiter is gevraagd als ‘boegbeeld’ voor de uitwerking van de ambitie onderzoekend leren uit de onderwijsvisie. Ze is nog op zoek naar goede voorbeelden van onderzoekend leren binnen de Faculteit. Deze zal ze eerst verzamelen en op een later moment ook delen.

Wim van Anrooij, hoogleraar Nederlandse letterkunde tot de Romantiek, stuurde al een aantal voorbeelden in: “Bij de studie Nederlands kunnen goede studenten voor 10 ECTS een onderzoeksstage doen bij een docent naar keuze, om kennis te maken met onderzoekswerk. Verder heb ik studenten wel eens meegenomen naar een congres in Brugge. Het verbaasde hen hoe wetenschappers daar van 9 tot 6 met discussieerden over hun vakgebied. Het was een succes, en de organisatie kostte nauwelijks extra tijd, omdat ik de studenten meenam naar een bijeenkomst waar ik zelf graag aan wilde deelnemen.”

Stuur ook jouw voorbeelden in!

Heb je ook goede praktijkvoorbeelden? Die zijn van harte welkom. Beschrijf je voorbeeld(en) op max. 1 A4’tje en mail het naar onderwijsvisie@hum.leidenuniv.nl.