Nieuw: veganistisch assortiment in universitaire restaurants en cafés

Sinds januari 2018 is het assortiment van de universitaire restaurants en cafés uitgebreid met veganistisch opties. Daarmee spelen we in op de toenemende vraag naar producten vrij van dierlijke ingrediënten.

Steeds meer Nederlanders kiezen er bewust voor minder dierlijke producten te nuttigen. Volgens een recent onderzoek van Natuur & Milieu eet meer dan twee derde van de Nederlanders minstens één dag in de week geen vlees, vis of vleeswaren (‘flexitariërs’). Een derde van hen doet dit voor de natuur, het dierenwelzijn en de eigen gezondheid.

De veganistische producten zijn herkenbaar aan het V+ logo.

Veganistische broodjes en maaltijden

PURE, het duurzame cateringconcept van de Universiteit Leiden, legt sinds de introductie ervan in 2016 grote nadruk op gezond, duurzaam en natuurlijk lekker eten. In eerste instantie alleen met een vegetarisch assortiment. Sinds begin 2018 is het assortiment uitgebreid met veganistische opties, in samenspraak met de enthousiaste groep veganisten onder leiding van Martine van Haperen (gewoonvegan.nl). Zo zijn er nu verschillende belegde broodjes, salades en maaltijden zonder dierlijke producten verkrijgbaar, maar ook snacks en tussendoortjes. Ook is er sojamelk beschikbaar voor in warme dranken. De vegan producten en gerechten herken je aan het V+ logo.

Bekijk de volledige lijst veganistische producten

Vegetarisch eten is duurzaam, dus de norm. Dat is de gedachte achter PURE. In de restaurants en cafés worden bezoekers aangemoedigd om vegetarische gerechten te proberen. Zo is de chili sin carne voordeliger dan de versie con carne, en is de dagaanbieding altijd een vegetarisch product.

Houd je van (praten over) lekker eten? Meld je dan aan voor het Universiteit Leiden Panel. Je ontvangt dan periodiek een enquête om mee te denken over o.a. de catering van de Universiteit Leiden. Input van deze enquêtes hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van PURE en het veganistisch assortiment.