'Promovendi kunnen met allerlei soorten vragen bij mij komen'

Sinds januari is de Duitse Cordula Burtscher als Graduate School officer werkzaam binnen het Faculteitsbureau FSW. Wat zijn haar taken en hoe komt het dat haar kennis van het Nederlands zo goed is?

Medio januari ben je begonnen als Graduate School Officer. Wat zijn je belangrijkste taken?

Als Graduate School Officer ben ik verantwoordelijk voor de coördinatie van de Graduate School van de FSW. Ook wil ik ervoor zorgen dat de promovendi bij de FSW tijdens hun promotietraject de nodige steun en oriëntatie krijgen zodat zij hun onderzoek succesvol kunnen doen.

Naast de dagelijkse activiteiten ben ik momenteel bezig met de implementatie van de Richtlijn Promotietrajecten, het schrijven van een handboek voor promovendi en promotores en de organisatie van een career event voor promovendi.

Ik ben contactpersoon voor zowel de promotoren als de promovendi (inclusief het PhD platform) en zou het leuk vinden om hen zo veel als mogelijk ook persoonlijk te leren kennen. Elke vrijdag van 10:00-11:00 uur bied ik een spreekuur voor promovendi aan. Uiteraard kunnen promovendi ook per e-mail met mij contact opnemen.

Met welke vragen kunnen promovendi bij je aankloppen?

Promovendi kunnen met allerlei soorten vragen bij mij komen, maar ik verwacht vooral vragen over de procedure van hun promotietraject. Daarnaast informeer ik hen graag over bijvoorbeeld de mogelijkheden om cursussen te volgen. Ik hoor graag waar promovendi mee te maken hebben en sta hen, waar mogelijk, met raad en daad bij. Als promovendi problemen of klachten hebben, verwijs ik hen naar de FSW vertrouwenspersoon Henk Tromp. Uiteraard kunnen promovendi ook even bij mij langskomen als zij vragen hebben over de te bewandelen route!

Hoe heb je zo snel en zo goed Nederlands geleerd?

Afgelopen zomer ben ik met mijn gezin van Duitsland naar Nederland verhuisd omdat mijn man die onderzoeker is, hier een leuke baan heeft gevonden. Om zo snel mogelijk in contact met de Nederlandse cultuur en taal te komen, hebben wij enkele maanden een Nederlandse au-pair in ons gezin gehad. Dat was geweldig en heeft ook onze kinderen enthousiast voor Nederland gemaakt. Ik heb de Nederlandse taal veel in zelfstudie geleerd en zit momenteel op een taalcursus van de universiteit. Omdat ik onder andere Duitse en Engelse taalkunde heb gestudeerd, vind ik het heel interessant om door het leren van Nederlands meer over de gezamenlijke geschiedenis van deze talen te leren. Maar ik vind het Nederlands nog steeds een uitdaging!

Wat is het beste advies wat je ooit gehad hebt?

Je moet de moed hebben om iets nieuws te beginnen ook al zijn er soms grotere inspanningen voor nodig. Anders zie je niet welke onverwachte kansen er nog in het leven zijn!