Universiteit Leiden

nl en

VSNU-voorzitter Duisenberg onder de indruk van Geesteswetenschappen in Leiden

Op dinsdag 3 april bracht VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg een bezoek aan de faculteit Geesteswetenschappen, een verdiepend vervolg op zijn kennismakingsronde langs Nederlandse universiteiten. Duisenberg was onder de indruk van de rijkdom van de Leidse humaniora. Er waren presentaties over de faculteit in het algemeen, de positie van Leidse unica zoals Korean Studies, het instituut in Rabat (Marokko), onderzoek naar Leids krakersverleden en er werd aandacht besteed aan arbeidsmarktvraagstukken. Ook werd er ruim de tijd genomen met elkaar in gesprek te gaan.

Pieter Duisenberg is sinds oktober 2017 de nieuwe voorzitter van de VSNU, de Vereniging van Universiteiten waarin alle Nederlandse universiteiten vertegenwoordigd zijn. Ter kennismaking bezoekt hij, als kersverse voorzitter, alle universiteiten, en op 17 januari was het de beurt aan onze universiteit. Het bezoek op 3 april aan onze faculteit was een verdiepend vervolg daarop. Kennis nemen van de diversiteit aan onderwijs en onderzoek past bij de speerpunten van de VSNU. Duisenberg wil als voorzitter VSNU-ambities verder brengen en plannen concretiseren. Het voorgeschotelde programma kleurde zijn beeld van de Leidse geesteswetenschappen verder in.

De rijkdom van Geesteswetenschappen

Van contacten met het Kremlin, tot banen bij chemiereuzen, en van onderzoek naar Leids krakersverleden en de interculturele contacten in Marokko. Maar ook financieringsstromen, valorisatie, facts and figures en de uitersten generalist of specialist leidden tot levendige discussies. De middag was energiek, bijzonder informatief en voltrok zich in een positieve sfeer.

Het programma lichtte een tipje van de sluier op van het brede palet aan onderwijs en onderzoek en de uitdagingen van de Leidse humanities faculteit. Na een welkomstwoord en een algemene presentatie door decaan Mark Rutgers, werd het woord gegeven aan Jos Schaeken over het volgen van een universitaire opleiding en de voorbereiding op de arbeidsmarkt. Daarna gaf Nadia Bouras  een inkijkje in het NIMAR, ons instituut in Rabat. Twee studenten deelden hun ervaringen van hun minor in dit exotische stukje Leiden.

Remco Breuker lichtte de waarde van Leidse unica toe, en dan in het bijzonder zijn vakgebied Korean Studies, en gaf een toelichting op de niet te voorspellen sterke toename van aandacht voor dit land als gevolg van ontwikkelingen op het wereldtoneel, in de media en in de politiek. Hij zoemde tevens in op de gevolgen die een en ander  – ook persoonlijk – voor hem had.

Met het onderzoek naar Leidse krakers en krakerspanden van historicus Bart van der Steen werd het inhoudelijke programma afgesloten.

Duisenberg was onder de indruk van de rijkdom, zowel in breedte als in verdieping en waardeerde de goede discussies die er gevoerd werden over onderwerpen als werkdruk, valorisatie en de voorbereidingen op de arbeidsmarkt door faculteit en studenten.

Foto in header door Marc de Haan

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.