Universiteitspenning voor Marianne Wanders

Marianne Wanders, sinds vele jaren de organisator van promoties en oraties aan de Universiteit Leiden, is geëerd met de Universiteitspenning. Wanders kreeg de penning uitgereikt door rector magnificus Carel Stolker, bij haar afscheidsreceptie op 21 juni.

In de veertig jaar dat Marianne Wanders bij de Universiteit Leiden werkte, heeft zij meer dan een generatie van promovendi en hoogleraren geassisteerd en begeleid bij hun promotieceremonies of inaugurele redes. Wanders is jarenlang de steun en toeverlaat geweest voor het corps van hoogleraren bij cortèges tijdens de dies natalis, de opening van het academisch jaar of andere plechtigheden. Ook organiseerde zij het hooglerarendiner voor hoogleraren en hun partners. ‘Marianne’s tomeloze inzet in tal van universitaire functies, haar innemendheid als gastvrouw en als vraagbaak voor velen, en haar belangrijke rol in de voorbereidingen voor de jaarlijkse dies en het hooglerarendiner maakten haar zeer geliefd onder hoogleraren, decanen en vice-decanen.’

Rector magnificus Carel Stolker reikt de Universiteitspenning uit aan Marianne Wanders.

Prorectoren begeleiden

Iedereen die wel eens een academische plechtigheid heeft bijgewoond, heeft in meer of mindere mate met Wanders en haar werk te maken gehad. Zo speelde zij een belangrijke rol voor de prorectoren: de (emeritus-)hoogleraren die promoties voorzitten. Wanders geeft hen de nodige tips en trucs om dit goed te volbrengen. ‘De groep prorectoren wordt daarom ook wel ‘Het klasje van Marianne’ genoemd,’ zo vertelt pedel Erick van Zuylen, die nauw met Wanders samenwerkte voor oraties en promoties.

Marianne Wanders en haar echtgenoot René Wanders.

Oog voor detail

Van Zuylen roemt haar oog voor detail. ‘Ze kende de interesses van prorectoren, en deelde hen in bij promoties waarbij het onderwerp hen aansprak. Maar dat niet alleen: ze kent de interesses van élke hoogleraar, kent de naam van diens partner, net als die van de kinderen en kleinkinderen, en weet precies wie na de oratie gelijk een glas wijn wil, of liever een sapje.’ Ook de orerende hoogleraren werden door Wanders goed begeleid. Er stond altijd voldoende water klaar, en een pakje tissues mocht de kersverse hoogleraar het tijdens het dankwoord te kwaad krijgen. ‘En mocht de familie een traantje weg moeten pinken, kregen ze over de schouder een tissue van haar aangereikt.’

Oog voor detail: zelfs op haar eigen receptie let Marianne Wanders nog op of ieders das wel netjes geknoopt is.  In dit geval van tweede pedel Frank Geerlings.
Oog voor detail: zelfs op haar eigen receptie let Marianne Wanders nog op of ieders das wel netjes geknoopt is. In dit geval van tweede pedel Frank Geerlings.

Universiteitspenning

Sinds 1958 kent het College van Bestuur de Universiteitspenning toe aan mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de universiteit. Eerdere ontvangers van de penning zijn Paul Kessler, prefect van de Hortus botanicus, en mr. H.J.G. Bruens, oud-voorzitter van het College van Beroep voor de Examens. De Universiteitspenning kan ook worden toegekend aan mensen en organisaties buiten de universiteit, zoals in 2010, toen de prijs werd toegekend aan de voormalige Chef Kabinet van de Gemeente Leiden of in 2014, toen de praeses van studentenvereniging Minerva de penning ontving vanwege het 200-jarig bestaan van de vereniging.

Decaan Mark Rutgers (Geesteswetenschappen) en zijn personal assistant  Jonique van Hooff bedanken Wanders met bloemen en cadeaus voor haar inzet de afgelopen jaren.
Decaan Mark Rutgers (Geesteswetenschappen) en zijn personal assistant Jonique van Hooff bedanken Wanders met bloemen en cadeaus voor haar inzet de afgelopen jaren.