Lunchbijeenkomst Onderwijsvisie: Transferable Skills

Hoe kun je studenten laten oefenen met samenwerken? Hoe geef je feedback en hoe maak je het belang van deze vaardigheid duidelijk? Marlous Dekker en Evert van Leeuwen deelden op 14 juni de inzichten die zij verworven in de werkgroep ‘Transferable Skills’ en gingen in gesprek met de aanwezigen.

Wat is precies het probleem?

Onze faculteit wil studenten voorbereiden op een divers en dynamisch werkveld. Werknemers moeten tegenwoordig flexibel zijn en krijgen steeds vaker te maken met korte contracten. Onze studenten zullen later waarschijnlijk vaak van baan wisselen. Ze moeten daarom over een breed scala aan vaardigheden beschikken; vaardigheden die in meerdere situaties toepasbaar zijn.

Het probleem is dat studenten zich vaak niet bewust zijn van de vaardigheden die zij tijdens de opleiding leren. Pas als zij beginnen met werken, realiseren ze welke kwaliteiten zij in huis hebben. Dat willen we veranderen: studenten moeten zich tijdens de opleiding al bewust zijn van hun vaardigheden.

Betekent dit dat onze curricula op de schop moeten?

Nee. De vaardigheden waar het hier om gaat zijn al impliciet aanwezig in onze opleidingen en studiegidsen, maar blijven vaak onopgemerkt. We willen dat zij expliciet worden gemaakt.

Dat begint bij de docenten. De bewustwording bij studenten kan alleen overgedragen worden als docenten weten welke vaardigheden er in het onderwijs aangeleerd worden. Daarom heeft de werkgroep Transferable Skills de vaardigheden geconcretiseerd voor docenten. Benieuwd?

Lees hier het verslag van de lunchbijeenkomst Transferable Skills over de resultaten van de werkgroep.

Heb je vragen?

Voor vragen of suggesties over transferable skills kun je terecht bij Marlous Dekker, onderwijsadviseur FGW. Je kunt ook terecht bij een van de leden van de werkgroep: Evert van Leeuwen, Grace Rowicka, Sonja Wagenaar, Arthur Crucq, Paulo Jordao, Adriaan Rademaker, Asghar Seyed Gohrab, Helen Westgeest, Miko Flohr en Job Weststrate.