Nieuwe fotodoeken in het Lipsius

Heb jij ze al gezien? De nieuwe fotodoeken in de hal van het Lipsius? De oude doeken, met bijvoorbeeld een mond met een rietje, gras, balletdansers en een paraglider, zijn verwijderd omdat het niet het soort beelden zijn die je bij een faculteit Geesteswetenschappen verwacht. Over de nieuwe afbeeldingen op de doeken is grondig nagedacht.

Vier kernthema’s

De afgelopen maanden heeft een werkgroep van docenten, studenten en ondersteunend personeel nagedacht over een nieuwe invulling van de fotodoeken. Een invulling die meer recht zou doen aan onze faculteit, aan onze kernwaarden en aan onze diversiteit.

Na enkele brainstormsessies kwamen ze op vier kernthema’s: Communiceren, Concentreren, Lezen en Luisteren. Begin september zijn twee voorstellen online gepresenteerd en kon iedereen stemmen via een facebook- en instagrampoll. Daarna zijn op basis van het meest gekozen voorstel de definitieve ontwerpen gemaakt. Deze hangen vanaf nu  in het Lipsius.

De belangrijkste taken van geesteswetenschappers

We denken dat de nieuwe beelden de kernwaarden van onze faculteit versterken. Of, zoals een van de docenten in de werkgroep het verwoordde:

“Enerzijds straalt dit uit wat dit tijdperk van ons verlangt: diversiteit, openheid en inclusiviteit, tegelijkertijd gebeurt dat niet als losse flodder, maar vanuit de belangrijkste taken die geesteswetenschappers hebben: goed luisteren, lezen en schrijven. Juist het idee dat we onze taken in deze beelden hebben gecombineerd met onze idealen, toont volgens mij meer dan de som der delen!”

Olivier Fajgenblat, studentlid van de werkgroep én faculteitsbestuur vulde aan:

"De ontwerpen zijn een verzameling van verschillende stijlen, van oorspronkelijke beelden en van parodieën. De frames maken duidelijk dat één object, één feit of één persoon op uiteenlopende manieren gerepresenteerd kan worden en tot de waarnemer kan komen. Ze laten precies zien wat de geesteswetenschappen onderscheidt: onderzoek naar de manier waarop de wereld om ons heen betekenis krijgt."