Ni hao! Twee weken in China: een verslag van Anette van Sandwijk

Op woensdag 23 oktober vertrok Anette van Sandwijk voor twee weken naar China. Doelen van het bezoek: deelname aan door onze partneruniversiteiten georganiseerde LLM fairs, het ontmoeten van Leidse uitwisselingsstudenten in China, het bijwonen van twee alumni diners, het onderhouden van de contacten met onze partners, het geven van presentaties over onze programma’s en Leiden vertegenwoordigen op onderwijsbeurzen.

China is een belangrijke partner voor de Universiteit Leiden. We werken samen met meer dan twintig Chinese universiteiten en in Leiden studeren zo'n 260 bachelor- en masterstudenten afkomstig uit China. Leiden heeft China aangewezen als prioriteitsland, waarmee het een partnerprogramma voor lange termijn samenwerking op onderwijs en onderzoek wil opzetten.

Een goede tip tegen de jetlag is om na een nachtvlucht gewoon maar gelijk door te gaan en zo stond Anette donderdag een paar uur na aankomst een presentatie te geven bij het NESO office in Beijing. Een aantal zeer geïnteresseerde studenten van onder andere onze partner China Foreign Affairs University waren hierbij aanwezig.

Vrijdag vond de laatste dag van de Peking University Law School International Week plaats met, als belangrijk onderdeel, de officiële benoeming van de Global Law Faculty. Twintig hoogleraren van vooraanstaande universiteiten maken deel uit van deze Global Law Faculty, voorgezeten door Prof. Paul Gewirtz van Yale University. Vanuit onze faculteit is Prof. Henk Vording hierin vertegenwoordigd en hij werd deze vrijdagochtend dan ook officieel benoemd. Met dit nieuwe initiatief wil PKU de internationale samenwerking versterken op het gebied van onderwijs en onderzoek. Daarna vonden er een beurs en verschillende sessies voor studenten plaats, waarbij Leidse uitwisselingstudent Aimane Gannouf heeft geholpen. Hierna vond een congres plaats over de Rule of Law in the Global Education Era en werd de dag afgesloten met een gezellig diner.

Zaterdag en zondag stonden in het teken van China Education Expo waar Anette en Rianne Tabak van de Science faculty, geholpen door twee alumni, met veel geïnteresseerde studenten spraken en waar Anette geïnterviewd werd door twee tv stations. Zaterdagavond was er door het NANC een alumnidiner georganiseerd. Mooi om te zien hoe Leiden bijna altijd de grootste aanwezige alumnivertegenwoordiging heeft van de aanwezige universiteiten. Verder werd gesproken met Geschiedenis alumna Monique en al snel bleek dat er een dag eerder bij haar organisatie een fietstour door Beijing was geboekt voor de komende week: het is een kleine wereld.

Maandag had onze partner China University of Political Science and Law een LLM fair georganiseerd waarbij twintig universiteiten aanwezig waren, waaronder ook veel van onze partners. Ook hier bleek veel interesse voor onze programma’s te zijn.

Dinsdag stapten Anette en Rianne met een aantal andere Nederlanders en alumna Monique op de fiets om Beijing op de fiets te verkennen. Monique woont in China en deelde graag haar ervaringen en kennis met ons. Zo werd bijvoorbeeld ook duidelijk, in tegenstelling tot wat we eerder dachten, dat de Chinezen in het geheel geen rekening houden met voetgangers, dat naar rechts afslaand verkeer voorrang heeft op alles. Onder een strakblauwe hemel, een heerlijk zonnetje en met prachtige herfstkleuren volgden Anette en Rianne haar door de diverse hutongs (oude volkswijken) en langs de Verboden Stad en het Plein van de Hemelse Vrede: een enorm leuke manier om Beijing  te bekijken.

Woensdag vertrokken Anette en Rianne per bullet train naar Shanghai. Met snelheden tot 346 km/uur raasde het landschap aan hen voorbij.  Bijna vijf uur later arriveerden zij midden in de spits in Shanghai; met een echt slakkentempo vervolgden zij hun reis naar het laatste stuk naar het hotel.

Wie bij China nog een ouderwets beeld in het hoofd heeft, komt vaak bedrogen uit. Naast de hoge wolkenkrabbers en grote luxe malls, werden Anette en Rianne vaak vreemd aangekeken wanneer zij contant wilden betalen: bijna alles wordt per telefoon betaald (Alipay, WeChat of Apple pay). Shanghai is echt een superleuke en interessante stad. Naast het drukke centrum zijn er veel  leuke (rustigere) wijken met leuke restaurantjes en waar ’s avonds in de parken uitgebreid tai chi beoefend wordt of gedanst wordt.

Overigens hebben zowel studenten als docenten de mogelijkheid om via onze faculteit een periode in Shanghai (of Beijing) te verblijven.

Donderdagochtend bezocht Anette Jiao Tong University waar zo’n vijftien studenten aanwezig waren bij haar presentatie en ’s middags bij East China University of Political Science and Law waren er zo’n dertig studenten aanwezig. Elk jaar ontvangen wij alumni van deze universiteiten in onze (Advanced) Masters.

Na nog twee beursdagen, een alumnidiner en twee schoolbezoeken vertrokken Anette en Rianne afgelopen dinsdag na een geslaagde reis weer terug naar Nederland.

Voor meer informatie over onze Chinese partnerovereenkomsten en de mogelijkheden om naar China te gaan kan contact worden opgenomen met Anette van Sandwijk (Hoofd Bureau Internationaal Onderwijs).