Universiteit Leiden

nl en

Eerste leden Young Academy Leiden bekend

Vanaf 2019 zal de Young Academy Leiden (YAL) voor getalenteerde jonge wetenschappers van start gaan. De eerste leden van de YAL zijn nu benoemd voor vijf jaar.

De YAL is een initiatief van de Leidse leden van De Jonge Akademie van de KNAW. Ook past het uitstekend bij de aanbevelingen van de werkgroep Rankings en Toptalent, die vorig jaar advies heeft uitgebracht over de wetenschappelijke excellentie en talentbeleid aan de Universiteit Leiden.

Leden

De eerste leden zijn:

Tom Louwerse (voorzitter): universitair docent politicologie. Hij doet onderzoek naar politieke representatie, parlementen, politieke partijen, verkiezingen, peilingen en stemhulpen.

Helen Pluut (vice-voorzitter): universitair docent Bedrijfswetenschappen. Zij houdt zich bezig met vraagstukken op het gebied van de organisatiepsychologie.

Sarah Schrader: universitair docent Archeologie. Ze doet onderzoek naar bioarcheologische reconstructie van dagelijkse gebruiken.

Olaf van Vliet: hoogleraar Economie en Bestuurskunde. Zijn onderzoek en onderwijs zijn gericht op veranderingen in socialezekerheids- en arbeidsmarktbeleid, inkomensongelijkheid, globalisering en Europese integratie. 

Joris Larik: universitair docent vergelijkend, EU- en internationaal recht. Hij is gespecialiseerd in de externe betrekkingen van de EU, rechtsvergelijking, mondiaal bestuur en de externe gevolgen van de Brexit. 

Sarah Giest: universitair docent Bestuurskunde. Haar onderzoek richt zich op de beleidsanalyse van beleidsinstrumenten en de capaciteit tot innovatie, technologie en duurzaamheid.

Martin Lipman: universitair docent Filosofie. Zijn onderzoek richt zich op de metaphysica van perspectival facts.

Anouk Goemans: universitair docent Forensische Gezinspedagogiek en Jeugdhulpverlening. Haar onderzoek richt zich op pleegzorg. 

Annemarie Samuels: universitair docent Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie. Ze heeft veel onderzoekservaring in Indonesië op de thema's narratives, moraliteit, zorg, HIV/AIDS en rampen.

Stéphanie van der Pas: universitair docent Wiskunde. Ze onderzoekt nieuwe statistische technieken om veelvoorkomende fouten te verhelpen.

Yamila Miguel: universitair docent Sterrenkunde. Ze onderzoekt onder meer orkanen op Jupiter.

Noel de Miranda: universitair hoofddocent en onderzoeksleider bij het LUMC. Zijn onderzoeksgroep richt zich op de ontwikkeling van nieuwe immuuntherapieën voor kankerpatiënten. 

Maaike van der Putten: senior onderzoekster bij het LUMC op het gebied van Duchenne.

De leden zullen begin 2019 worden geïnstalleerd.

Platform

De YAL zal een platform bieden aan de leden om over de grenzen van hun eigen disciplines heen te kijken en gezamenlijk een visie te ontwikkelen op wetenschap en wetenschapsbeleid aan de Universiteit Leiden. Daarnaast zullen ze activiteiten voor andere jonge Leidse onderzoekers, maar ook voor een breder publiek ontwikkelen. De eerste activiteit van de YAL zal plaatsvinden in het voorjaar van 2019, in het kader van het 444-jarig bestaan van de Universiteit Leiden. De leden zullen dan ook hun onderzoeksplannen presenteren.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.