444: vier het mee!

In 2019 bestaat de Universiteit Leiden 444 jaar. De universiteit gaat deze bijzondere leeftijd op een bijzondere manier vieren. Medewerkers en studenten kunnen meedoen en bijdragen aan de viering. Samen met de inwoners van Leiden en Den Haag. In, met en voor de stad.

In het stadhuis, in het klaslokaal, in het café. Op Valentijnsdag, tijdens de Lakenfeesten in Leiden of het Bevrijdingsfestival in Den Haag. Met een vossenjacht, een fietstocht of een podcast. Op verrassende plekken, onverwachte momenten en nieuwe manieren kunnen inwoners en bezoekers van Leiden en Den Haag de Leidse universiteit tijdens de 444-viering leren kennen. Beter, of voor het eerst: de 444-viering is gericht op een breed publiek.

Carel Stolker, rector magnificus: 'De deuren van de universiteit staan al vaak open, maar we weten dat meestal dezelfde mensen dan naar binnen lopen. Want niet iedereen kent ons, weet wat we doen, of weet ons te vinden. Daarom draaien we het bij deze 444-viering om: we komen naar je toe. In je klas, in je wijk, in je straat. De hele viering is gericht op verbinden – met de inwoners en bezoekers van Leiden en Den Haag.'

Meevieren en bijdragen

De diesviering van 8 februari is de start van onze 444-viering. U kunt als medewerker meevieren én bijdragen. Hoe?

Op de 444-website vindt u het complete programma van de 444-viering. Veel activiteiten kunt u als medewerker mee vieren. Op de agenda staat de komende tijd:

8 februari: Diesviering
De feestelijke diesviering: iedereen is welkom bij de plechtigheid, met onder meer een eredoctoraat voor Robbert Dijkgraaf. Aanmelden kan hier. Of kom even op straat kijken naar het cortège, met muzikale begeleiding zoals 444 jaar geleden. Tussen 14.45 en 15.00 uur loopt de optocht van het Academiegebouw naar de Pieterskerk.

9 februari: Women and Girls in Science Day
Een speciale dag voor vrouwen en meisjes in de exacte wetenschap. Met onder andere een lezing door eredoctor Robbert Dijkgraaf. Hier vindt u meer informatie.

14 februari: Leiden loves Science
Liefdevolle avond in Rijksmuseum voor Oudheden, waar Leidse wetenschappers hun liefde voor het onderzoek verklaren. Met onder meer lezingen door eredoctor Melissa Little en door Christine Mummery over stamcellen en regeneratieve geneeskunde. Gratis toegankelijk voor iedereen. Hier vindt u meer informatie.

Vanaf 25 januari: Tentoonstelling 444 jaar Stad en Universiteit
In het stadhuis van Leiden is van 25 januari tot 12 mei voor iedereen een tentoonstelling te zien die de warme band tussen Leiden en de Leidse universiteit belicht. Ook in de UB is een tentoonstelling over de geschiedenis van de universiteit.

Voor sportieve medewerkers
Ren mee langs de Leidse singels en geef daarmee aan het goede doel. We sponsoren de goede doelen van de Singelloop, op 5 april in Leiden. Inschrijven daarvoor kan binnenkort. Ook komt er een fietsroute van 44,4 km tussen Leiden en Den Haag, leuk om een keer met familie of collega’s te fietsen. Ook de jaarlijkse Science Run krijgt een feestelijk 444-tintje.

Voor wetenschappers: Citizen Science Project
Een nieuw onderzoek met en door inwoners van Leiden en Den Haag: dat wordt mogelijk dankzij het 444 Citizen Science Project. Wetenschappers en inwoners kunnen voorstellen hiervoor doen. Het beste voorstel gaan we helpen uitvoeren, samen met het Citizen Science lab.

Voor wetenschappers: wijkuniversiteit, podcasts, (w)eetcafés en meer
Vindt u het leuk om op een verrassende manier en een onverwachte plek iets te vertellen over uw onderzoek aan een breed publiek?  Voor de 444-viering gaan we wijken van Leiden en Den Haag in, maken we podcasts en geven we mini pop-up-colleges in cafés. Ook op het Filmfestival en tijdens het Bevrijdingsfestival in Den Haag gaan we over ons onderzoek vertellen. Meedoen? Stuur ons een mail!

Famile- en Vriendendag
Enkele faculteiten  (FGW, W&N, FGGA) en eenheden (Bestuursbureau) gaan een dag organiseren waarbij medewerkers familie en vrienden kunnen uitnodigen voor een kijk achter de schermen op hun werk. U hoort binnenkort meer vanuit de organisatie als uw gebouw meedoet.

Voor iedereen
Gek op spelletjes? Filmliefhebber? Superhandig en enthousiaste 3- october-vierder? Een idee voor Burendag in de straat met de buren van uw universitaire gebouw?  Voor de 444-activiteiten die we nog ontwikkelen, zoals het universiteitsspel, de filmavond Science & Cinema, de praalwagen van de universiteit in de 3 October Optocht en Burendag is alle creativiteit en hulp welkom. Stuur een mail naar 444@leidenuniv.nl met uw idee of aanbod.

444 in de handtekening van uw e-mail
Help mee de 444-viering onder de aandacht te brengen van zo veel mogelijk mensen! Zet een link naar het programma van de viering in uw digitale handtekening. Hier leest u hoe.

Vragen of ideeën? Stuur ons een mail!

Mail naar 444@leidenuniv.nl