Humanities trapt 444-viering af met studenten en medewerkers

In het kader van ons 444-jarig bestaan, werd de nieuwjaarsborrel van de Faculteit Geesteswetenschappen dit jaar gehouden voor zowel studenten als medewerkers. De studieverenigingen organiseerden een zeer succesvolle Fancy Fair om geld op te halen voor het goede doel: ‘Right To Play’.

Samen 444 vieren

Traditiegetrouw organiseren de studieverenigingen van de Faculteit Geesteswetenschappen ieder jaar een nieuwjaarsborrel voor alle studenten, waarbij ze de opbrengst doneren aan een goed doel. Daarnaast zijn er voor medewerkers per instituut of afdeling verschillende bijeenkomsten ter gelegenheid van het nieuw jaar. Tot op heden kwam men elkaar dus zelden tegen in een informele setting als deze. Daar kwam maandag 11 februari, daags na de dies natalis, dus verandering in: uit alle hoeken van de faculteit kwamen studenten en medewerkers bijeen om samen dit bijzondere 444-jaar in te luiden.

Humanities matter

Decaan Mark Rutgers sprak iedereen toe in zijn openingsspeech en hief het glas op de geesteswetenschappen: ‘Dit jaar is de uitgelezen kans om onszelf en elkaar beter te leren kennen. We willen de vele persoonlijke verhalen uit 444 jaar geesteswetenschappelijk onderwijs en onderzoek aan de Universiteit Leiden in kaart brengen en delen met iedereen die aan onze faculteit verbonden is, is geweest en wellicht nog gaat zijn. Humanities matter wordt beter zichtbaar in combinatie met concrete en herkenbare voorbeelden waarmee wij ons kunnen identificeren en ons aan de maatschappij kunnen presenteren.’ Zijn hele speech kun je hier teruglezen.

Right To Play

Tijdens de borrel zamelden de studieverenigingen geld in voor ‘Right To Play’, een organisatie die zich inzet om kinderen wereldwijd om hen een veilige plek te geven om te spelen. Bezoekers konden voor een klein bedrag een stempelkaart aanschaffen waarvan de opbrengst naar dit goede doel ging.

De stempelkaart was te gebruiken voor activiteiten en hapjes bij de verschillende kraampjes van de elf deelnemende studieverenigingen (Gibalaux, HSVL, Le Tre Corone, Most, Pleyte, Sherazade, SIMP, Sophia Aeterna, SVS, T.F.L.S. en T.W.I.S.T.). Zo konden bezoekers een eigen kleitablet maken en hun toekomst laten voorspellen, of genieten van gekarameliseerde appels en dumplings. Aan het einde van de avond was er ruim 600 euro opgehaald voor het goede doel.

444 jaar Geesteswetenschappen

De nieuwjaarsborrel was tevens het startsein van de 444-viering binnen onze faculteit waarin het thema Humanities matter centraal staat. Dit zullen we dit jaar zowel intern- als extern laten zien aan de hand van verschillende interactieve activiteiten. Denk daarbij aan een vrienden- en familiedag (zaterdag 25 mei), een tentoonstelling waarin we laten zien waar de geesteswetenschappen voor staan en een facultaire feestavond (in september) voor zowel medewerkers als studenten van deze faculteit.

Wij willen alle medewerkers en studenten bedanken voor deze geslaagde borrel!

Fotografie: Simone Both & Wide Vijselaar