Verdiepend bezoek commissie kwaliteitszorg

Een onderzoekspanel van de NVAO brengt deze week een verdiepend bezoek aan de universiteit in het kader van de Instellingstoets Kwaliteitszorg (ITK). Op 22 februari deelt het panel de eerste bevindingen met het bestuur van de universiteit.

Tijdens dit bezoek toetst de commissie de indrukken uit een eerder bezoek aan de hand van een aantal thema’s en bij concrete opleidingen. Daarnaast vindt de beoordeling van het plan Kwaliteitsafspraken plaats. Op vrijdag 22 februari worden de eerste bevindingen met het bestuur van de universiteit gedeeld in een korte mondelinge rapportage.

In de afgelopen maanden is er hard gewerkt aan deze tweede Instellingstoets Kwaliteitszorg en de planvorming van de Kwaliteitsafspraken. We houden jullie op de hoogte van de uitkomsten van het bezoek.

Over de Instellingstoets Kwaliteitszorg

Om de kwaliteit van het hoger onderwijs te waarborgen, moet een onderwijsinstelling elke 6 jaar beoordeeld en geaccrediteerd worden. Om die onderwijskwaliteit te beoordelen, vindt de Instellingstoets Kwaliteitszorg (ITK) plaats. De beoordeling wordt uitgevoerd op basis van peer review (collegiale beoordeling door onafhankelijke deskundigen). Hierbij gaat een commissie na of de universiteit een doeltreffend systeem heeft om de onderwijskwaliteit te garanderen. De eerste ITK vond plaats in 2013. De Universiteit Leiden is destijds positief beoordeeld.