Lintje voor duizendpoot Joke van der Poel

Joke van der Poel, die 42 jaar bij Universitair Faciltair Bedrijf werkte, is op 26 april benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze kreeg de onderscheiding voor haar grote verdiensten als vrijwilliger bij tal van organisaties. Ook breide ze vele rood-witte 3 Octobertruien.

Joke van der Poel (1951) ontving de versierselen traditioneel op de dag vóór Koningsdag uit handen van burgemeester Henry Lenferink van Leiden, bij de jaarlijkse lintjesregen in de Hooglandse kerk.

Joke van der Poel lintje
Van der Poel na de uitreiking, met 444-shawl.

‘Gouden steunzool’

Van der Poel werkte bij de universiteit het langst als koffiejuffrouw/restaurantmedewerker, onder meer bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en het Bestuursbureau. De laatste jaren voor haar pensioen was ze werkzaam bij de afdeling Reproductie. Helemaal weg bij de universiteit is Van der Poel nog niet: ze doet klusjes voor de pedel. Als er een knoop van een toga af is, of er is een naadje losgeraakt, springt Van der Poel bij. Ook zorgt ze ervoor dat toga’s van eredoctoren voorzien worden van haakjes waaraan de ere-cappa kan worden vastgemaakt. ‘Ze hoort tot de gouden steunzolen van de universiteit’, aldus pedel Van Zuylen.

Vijftig jaar zweminstructeur

Het vrijwilligerswerk dat Van der Poel naast haar werk deed en nog steeds doet, is indrukwekkend. In 1969, al op haar 17e,  begon Van der Poel ermee en wel met het geven van zwemles bij de Reddingsbrigade. Ze doet dat nu al bijna vijftig jaar. Duizenden kinderen en volwassenen kunnen dankzij haar het hoofd – letterlijk - boven water houden.
Nadat Van der Poel slachtoffers speelde bij LOTUS, de Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers, stak ze over naar de andere kant: ze werd vrijwilliger bij het Rode Kruis en was aanwezig bij tal van evenementen om zo nodig eerste hulp te verlenen. Dit deed ze dertig jaar, tot mei 2018.

3 Octobertrui Joke van der Poel Carel Stolker
Rector magnificus Carel Stolker, Leidenaar in hart en nieren, met Joke van der Poel, in zijn 3 Octobertrui.

3 Octobertruien

Ook de 3 Octobervereniging mag zich verheugen in het vrijwilligerswerk van Van der Poel: ze verkoopt bij allerlei gelegenheden en op allerlei plaatsen enthousiast 3 October-parafernalia. Daaraan levert ze zelf ook een bijzondere bijdrage. Sinds jaren breit Van der Poel truien in rood-wit met daarin woorden verwerkt die betrekking hebben op de onderdelen van de 3 Octoberviering. Al veel bestuursleden en commissarissen heb zo’n trui. En ook de rector magnificus van de universiteit heeft er een in zijn bezit.

Koffie en aandacht

Bij de Hartbrugkerk schenkt Van der Poel al 25 jaar na de kerkdienst in de Romanuszaal koffie voor de parochianen. ‘Joke schenkt niet alleen koffie maar ook aandacht en dat is wat we speciaal in haar waarderen’, stelt het secretariaat van de Hartebrugkerk. Ook bij andere bijeenkomsten van de kerk is Van der Poel altijd bereid een helpende hand te bieden.
Al vanaf het begin van de Leiden Marathon in 1991, toen nog 3M Marathon geheten, was Van der Poel erbij om te helpen de straten af te zetten en het verkeer te regelen. Ze is daar na 28 jaar zo volleerd in geworden dat ze haar kennis nu ook doorgeeft aan andere vrijwilligers.

Mantelzorg

Tenslotte mag niet onvermeld blijven dat Van der Poel een voortreffelijke mantelzorger was voor haar ouders tijdens hun laatste levensfase. Haar familie: 'Niets was haar te veel om vader en moeder bij te staan.'

Tekst: Corine Hendriks
Mail de redactie