Strategische conferentie LUMC: de impact van samenwerking

Tijdens de halfjaarlijkse Strategische Conferentie, met deze keer als thema ‘Samenwerken over de grenzen’, vestigden het LUMC, de Universiteit Leiden en het Bio Science Park op 9 april de aandacht op de maatschappelijke impact van multi- en interdisciplinaire samenwerking. Wat is er nodig om samen het verschil te maken?

Een universitair medisch centrum zoals het LUMC kan zijn kerntaken patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs nooit alleen invullen. Samenwerken met bedrijven, overheden en instituten is van essentieel belang en kan grote maatschappelijke impact teweegbrengen. Maar hoe bereik je samen dat gedroomde doel? Tijdens de conferentie deelden sprekers en deelnemers resultaten van samenwerkingsverbanden en zochten ze samen naar nieuwe kansen.

Pancras Hogendoorn trapte de middag in het LUMC af met een presentatie waarin hij inzoomde op de noodzaak en het potentieel van interdisciplinair samenwerken. Wat vraagt de wereld - en regio - van ons? Wat houdt ons tegen om (verdere) samenwerking op te zoeken? Zijn boodschap: ‘om de hoek’ liggen heel veel kansen. In de eerste plaats bij Leiden Bio Science Park en de Universiteit Leiden, waarmee het LUMC bouwt aan een multidisciplinair kenniscluster rond de thema’s lifesciences en gezondheid. Dat moet leiden tot wetenschappelijke oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.

De conferentie had als doel om dat gemeenschappelijke potentieel te ontdekken en mobiliseren. Reden voor LUMC’ers Jet Bussemaker, Maria Yazdanbaksh, Sjaak Neefjes en Mattijs Numans om op het podium in gesprek te gaan met de Leidse decanen Geert de Snoo (Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen), Paul Wouters (Faculteit der Sociale Wetenschappen) en Erwin Muller (Faculteit Governance and Global Affairs), en met Bart van Zijll Langhout van Bio Science Park-partner Janssen. In duo’s gingen zij onder meer in op de vraag wat de betrokken instellingen elkaar te bieden hebben.

Geïnspireerd door de duo-presentaties maakten deelnemers tijdens break-outsessies samen met de sprekers een analyse van kansen en bedreigingen voor samenwerking, en sterktes en zwaktes. Welke barrières kunnen weggenomen worden? De analyses belandden op grote vellen aan de muur en zorgden voor veel gespreksstof.

Tijdens de kennismarkt ‘Innovatie in de regio’ lieten verschillende partijen zien wat samenwerking kan behelzen en hoe zij hierbij kunnen ondersteunen. De middag werd afgesloten met een plenaire dialoog naar aanleiding van de terugkoppeling vanuit de break-outsessies, geleid door moderator Diane van der Woude, met korte presentaties van gedefinieerde acties.