Universiteit Leiden

nl en

Brightspace komt eraan!

De nieuwe online leeromgeving Brightspace gaat vanaf september 2020 Blackboard volledig vervangen. De eerste ruim vijftig vakken gaan al vanaf 1 september dit jaar volledig over. Hoe gaat dat en wat zijn de voordelen?

‘Het nieuwe systeem Brightspace is een stuk gebruiksvriendelijker voor zowel docenten als studenten’, vertelt projectleider Robert van ’t Sant. In Blackboard waren er weinig afspraken over het gebruik van de omgeving zodat elke docent vrij was in zijn inrichting en in de gebruikte begrippen. Zo sprak de ene docent over een ‘reader’ terwijl een collega de term ‘syllabus’ gebruikte of de informatie samenvatte onder een kopje ‘praktische informatie’. ‘In Brightspace vullen docenten informatie over hun vak op een meer gestandaardiseerde manier in en werken we met een uniforme begrippenlijst. Alle vakken worden op deze manier ingericht en dit vergroot dit de herkenbaarheid voor studenten.’ 

Veel ondersteuning bij implementatie

In de loop van collegejaar 2019/20 worden stapsgewijs alle vakken van alle opleidingen overgezet naar Brightspace. Het is een grote klus, maar we lopen goed op schema, aldus Van ’t Sant. Het is een goede kans voor opleidingen en docenten om op te schonen: gedateerde informatie hoeft immers niet overgezet te worden. Docenten en medewerkers van de opleidingen krijgen van het project veel ondersteuning: er is een groot team met student-assistenten beschikbaar om hen te begeleiden, er komen veel trainingen en elke docent krijgt een eigen testomgeving (een ‘sandbox’) om dingen uit te proberen.

Implementatieteam per faculteit

Iedere faculteit heeft een eigen implementatieteam dat de migratie coördineert en ondersteunt, aldus Van ’t Sant. ‘Er is dus ruimte voor een eigen facultaire aanpak en we kunnen rekening houden met de voorkeuren van de docent. We bieden diverse smaken aan in onze ondersteuning.’ Student-assistenten kunnen alle informatie omzetten in Brightspace  en de docenten en de opleidingen kunnen er vervolgens mee aan de slag. Of medewerkers zetten juist zelf de informatie in Brightspace. ‘De overstap werkt ook bij kleine cursussen vrij eenvoudig omdat we in Brightspace een eenduidige en heldere structuur bieden.’

Betere koppelingen andere systemen

Een ander voordeel van Brightspace is de koppeling met uSis, zodat studenten zich nog maar binnen één digitale omgeving hoeven in te schrijven. En er is nog een groot pluspunt voor opleidingen: er kan bespaard worden op copyrights van publicaties. Er wordt gewerkt aan een koppeling met de online catalogus van de Universiteitsbibliotheek. Veel artikelen die nu nog als pdf in Blackboard staan, kunnen straks makkelijk vervangen worden door een link waardoor er geen auteursrechten afgedragen hoeven worden.

Andere universiteiten ook over op Brightspace

De Universiteit Leiden is niet de eerste Nederlandse universiteit die werkt met Brightspace. Van ’t Sant: ‘De TU Delft en Radboud Universiteit Nijmegen werken er al mee en wij profiteren van hun ervaringen bij de invoering.’ De Universiteit Leiden werkte al bijna twintig jaar met Blackboard. Aangezien het contract verliep moest de digitale leeromgeving opnieuw aanbesteed worden. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie