Universiteit Leiden

nl en

‘Voor een fijne studententijd is het belangrijk dat studenten zich gehoord voelen’

Als assessor (student-bestuurslid) zorgde Laura van der Plas 2 jaar lang dat het faculteitsbestuur op de hoogte was van de wensen en behoeften van onze studenten. Nu geeft ze het stokje over aan Linde Helfrich, die enthousiast plaatsneemt aan de bestuurstafel en graag jullie ideeën hoort: ‘Dé studentenstem bestaat uit heel veel verschillende stemmen.’ Een dubbelinterview vol ambitie!

Linde, welkom in het Faculteitsbestuur! Waar kennen we jou al van?

Ik studeer Internationale Betrekkingen en Organisaties. Daarnaast ben ik studentvoorlichter en studentambassadeur bij Politieke Wetenschap geweest en organiseerde daar onder andere de meeloopdagen. Ook zat ik in de vorig jaar opgerichte Studenten Klankbordgroep (SKG), waarin studenten van alle studierichtingen van de FSW meedenken over facultaire vraagstukken.

Waarvoor kunnen studenten bij jou als assessor terecht?

Studenten kunnen bij mij terecht voor alles wat hen bezighoudt op de faculteit. Vragen, opmerkingen, ideeën, initiatieven en verbeterpunten zijn allemaal meer dan welkom.
 

Wat maakt jou dé persoon om de studentenstem binnen onze faculteit te vertegenwoordigen?

Om de studentenstem te vertegenwoordigen vind ik het vooral belangrijk om goed te luisteren. Dé studentenstem zal namelijk ongetwijfeld bestaan uit heel veel verschillende stemmen van de bijna 6000 studenten aan de FSW, die uiteenlopende wensen, behoeften en ideeën hebben. Ik wil er graag aan bijdragen dat al deze studenten zich thuis voelen op de FSW. Om een fijne studententijd te hebben, is het belangrijk dat studenten zich gehoord voelen en een toegankelijk aanspreekpunt hebben.
 

Wat heeft jou doen solliciteren naar de functie van assessor?

Het assessorschap is een unieke ervaring. De ideale manier om veel zelfstandigheid, verantwoordelijkheid én samenwerking te combineren, denk ik. Ik houd ervan mee te denken over alles wat er op de faculteit gebeurt, maar zit ook graag zelf achter de knoppen. Je bent studentlid van het faculteitsbestuur en zit met allerlei mensen om tafel om goede ideeën te bedenken en uit te werken. De assessor is de spil tussen studenten en het faculteitsbestuur. Komend jaar zet ik me graag in om die vertaalslag te maken tussen facultair beleid en de ervaring van studenten.
 

Wat wil je voor elkaar krijgen bij de FSW?

Er lopen ontzettend veel getalenteerde studenten en medewerkers rond op de verschillende instituten. Helaas weten we soms nauwelijks van elkaar wat we doen. Ook lijkt de maatschappij soms te twijfelen aan het nut van de sociale wetenschappen. En tegelijkertijd lijkt die ‘maatschappij’ voor veel studenten iets om je vooral na je studententijd zorgen om te maken. Als assessor hoop ik deze afstand te verkleinen, door het stimuleren van nieuwe manieren om onderzoek en kennis uit te wisselen en gedurfde ideeën een podium te geven, het talent binnen de FSW optimaal te benutten en bestaande (studenten)initiatieven onder de aandacht te brengen, zodat deze voor iedereen toegankelijk en vindbaar zijn.
 

Wat moeten studenten op persoonlijk vlak nog van je weten?

Voordat ik in Leiden kwam studeren ben ik een halfjaar in Spanje geweest om Spaans te leren. Na een studiereis naar Argentinië begon het toch weer te kriebelen en besloot ik ook Latijns-Amerikastudies te studeren. Een hele leuke en interessante combinatie! Je kan mij dan ook zeker wakker maken voor een nieuw seizoen van La casa de papel of Las chicas del cable. Ik houd van zingen, piano spelen, concerten en karaoke; eigenlijk alles wat met muziek te maken heeft maakt me vrolijk. Een goede geluidsinstallatie zal daarom niet misstaan in 3.C03. Verder ben ik van plan mijn werkkamer te versieren met planten die mijn niet zo groene vingers en het soms subtropische klimaat zullen overleven.
 

Wanneer ben je te vinden in 3.C03?

Ik heb geen vaste werktijden en ben eigenlijk iedere dag wel op de FSW te vinden. Als ik in 3.C03 ben staat mijn deur open en is iedereen meer dan welkom om langs te komen voor een goed gesprek, een prangende vraag, een flauwe woordgrap of gewoon een kop koffie. Daarnaast kan je mij ook altijd een mailtje sturen!

Laura, afscheid nemen bestaat niet, maar toch verlaat je nu de FSW na twee jaar als assessor. Best lang. Hoe kijk je terug?

Het waren twee fantastisch leuke jaren! Je krijgt als assessor de kans om overal in de universiteit een studentenperspectief te vertolken, je spreekt met veel studenten en medewerkers Als assessor heb je collega’s op alle niveaus van de organisatie, je spreekt met veel studenten en medewerkers en je hebt naast de vaste taken ook veel ruimte om zelf plannen te maken en accenten aan te brengen. Dit alles maakt het assessorschap een hele diverse, interessante en vooral ook hele sociale functie. Het voelt daardoor meer dan een functie, het wordt op een bepaalde manier deel van je identiteit. Het wordt dan ook zeker even wennen om de week niet meer te beginnen en te beëindigen op de faculteit.
 

Wat was voor jou een hoogtepunt?

Ik weet niet of ik één hoogtepunt kan noemen – misschien is het benoemen van een hoogtepunt ook lastig voor een bestuurlijke functie.. Ik heb wel veel dingen bereikt waar ik trots op terug kijk. De oprichting van de Studenten Klankbordgroep en hoe goed die afgelopen jaar gefunctioneerd heeft bijvoorbeeld. En onze inspanningen voor het psychologisch welzijn van studenten, dat zich onder andere manifesteerde in het symposium Stressloos Studeren en de Taskforce die daar op volgde. Maar ook de verbeteringen in de vergoedingsregelingen die ik met de assessoren van de andere faculteiten heb getroffen.
 

Waarvan had je nooit gedacht dat je dat zou doen?

Soms word je als assessor gevraagd voor visitatiepanels. Zo nam ik deel aan de universitaire Diversiteit Review en de Instellingstoets Kwaliteitszorg. In zo’n panel verdedig je het universitaire beleid, in dit geval op het gebied van diversiteit en onderwijs kwaliteitszorg, tegenover een commissie van hoogleraren, (oud)bestuurders en studenten van universiteiten uit heel Nederland en Vlaanderen. Toen ik als assessor begon had ik geen idee dat dit soort dingen überhaupt gebeurden. Voor je gevoel ligt bij zo’n visitatie de toekomst van de Universiteit Leiden in jouw handen – heel spannend dus!

Ga je het bestuur missen denk je?

Oh, absoluut! Ik heb hele leuke bestuursgenoten – ‘mijn mannen’ zoals ik ze gekscherend wel eens noem. In vergaderingen en overleggen was niet alleen ruimte voor belangrijke beslissingen en overwegingen, maar ook voor een grap en een lach. Ik zal allebei die aspecten missen. De andere bestuurders zijn natuurlijk niet de enige mensen die ik zal missen. Er werken heel veel slimme, gezellige, lieve mensen op de faculteit die ik stuk voor stuk zal missen, en met wie ik in de toekomst graag nog eens een kop koffie of thee drink!
 

En wat ga je nu doen?

Ik ga een master bedrijfskunde doen aan de Erasmus Universiteit. Ik stop dus niet alleen met werken bij de faculteit, maar ook met studeren. Gelukkig hoef ik niet in één keer helemaal afscheid te nemen – voorlopig ben ik nog even actief op de faculteit als juryvoorzitter van de Pieter de la Courtpenning.
 

 

Nog een goede tip voor Linde?

Maak tijd om mensen persoonlijk te leren kennen. Dat voegt zoveel toe aan je algemene werkervaring. Daarnaast is het belangrijk om prioriteiten voor jezelf te stellen en om deze als uitgangspunt te nemen in je planning. Het is makkelijk om overal ‘ja’ tegen te zeggen – goed prioriteren en plannen helpt om hoofdzaken van bijzaken te scheiden en om naast het assessorschap ook nog iets aan je studie te blijven doen.

En tips voor alle studenten?

Twijfel niet om van je te laten horen als je een goed idee hebt! Het inbrengen van een studentenperspectief op de activiteiten, plannen en ideeën van de faculteit is één van de belangrijkste taken van de assessor. De assessor is daarom altijd bereikbaar voor studenten die daarover mee willen denken. Laat van je horen!

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.