Universiteit Leiden

nl en

Kom naar de Onderwijsparade

Workshops, lezingen, een informatiemarkt, echte koffie, muziek en een borrel. Kom het meemaken op vrijdag 22 november 2019 tijdens de allereerste Onderwijsparade. Op deze middag presenteren docenten van de Faculteit Geesteswetenschappen de uitkomsten van hun onderwijsinnovatieprojecten aan collega’s. Kom ook, laat je inspireren en neem een kijkje in de keuken van onderwijsvernieuwing!

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Je kunt je nu gratis aanmelden voor de Onderwijsparade. Let op: er zijn maar een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus wees er snel bij.

Aanmeldformulier

Didactisch herdenken en online onderzoeken

Mirjam de Bruijn, hoogleraar Afrikanistiek, deelt tijdens deze middag haar kennis over digitale mogelijkheden voor creativiteit, transparantie en kritische reflectie. Ze wil bruggen bouwen binnen de Geesteswetenschappen in de 21ste eeuw.

Universitair hoofddocent Literatuurwetenschappen, Frans Willem Korsten, gaat in op les geven volgens het model “flipping the classroom”. ‘Dat is geen quick fix’, vertelt hij. ‘Het vraagt een grondig didactisch herdenken van de stof en impliceert een radicaal andere pedagogische attitude. Toetsen voor cijfers heeft daarin geen prominente plaats.’

Noa Schonmann, universitair docent Midden-Oostenstudies, vertelt over het project om de toegang van studenten tot primaire bronnen op complexe databases te vergemakkelijken. ‘We moedigen studenten aan zich te wenden tot primaire bronnen die over de hele wereld worden gepubliceerd en proberen ze uit hun “comfortzone” te halen. Studenten van tegenwoordig zijn misschien digitaal onderlegd, maar online databases zijn steeds complexer en studenten moeten de gespecialiseerde vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn om online professioneel onderzoek uit te voeren.’

Lees meer

Onderwijsvisie

Alle opleidingen van de faculteit Geesteswetenschappen werken continu aan vernieuwingen binnen het onderwijs binnen de kaders van de Onderwijsvisie van de universiteit Learning@LeidenUniversity. Geesteswetenschappen prioriteerde de ambities ‘verwevenheid van onderwijs en onderzoek’, ‘oriëntatie arbeidsmarkt’ en ‘vaardigheden’. Opleidingen kunnen een aanvraag indienen om hun onderwijs op deze thema’s te vernieuwen. In 2018 en 2019 lopen in totaal zo’n 30 vernieuwingsprojecten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.