Eerste universitaire PMD-afval gerecycled

De universiteit bereikt een nieuwe mijlpaal in afvalscheiding: de eerste plastic verpakkingen, metalen blikjes en drinkpakken (PMD) ingezameld in de oranje afvalbakken zijn gerecycled. Het gaat om in totaal 7,5 ton PMD-afval.

In februari realiseerde de Universiteit Leiden als eerste universiteit van Nederland PMD-recycling. Sindsdien controleert de afvalverwerker handmatig elke PMD-zak op vervuiling. Zakken met teveel vervuiling, zoals koffiebekers, worden alsnog bij het restafval gezet. Goedgekeurde zakken gaan mee naar een overslagplaats. Daar worden ze gecomprimeerd en in bulk vervoerd naar de sorteerinstallatie.

Komende tijd zet de universiteit door om de stroom nog zuiverder te krijgen. De grootste vervuilers zijn koffiebekers, karton en piepschuim. Koffiebekers hebben een eigen stroom, herkenbaar aan bakken met zwarte deksels. Karton hoort thuis bij papier. Om piepschuim op te laten halen, kunt u een afspraak maken bij de Servicedesks. En onthoud: gooi bij twijfel afval in de restafvalbak.

Denk mee!

Vind u het scheiden en verminderen van afval net zo belangrijk als de universiteit? Meld u dan aan voor het Universiteit Leiden Panel. U ontvangt dan periodiek een enquête om mee te denken over voorzieningen van de Universiteit Leiden. De volgende gaat o.a. over afvalscheiding op de universiteit.