Even voorstellen: Rozemarijn Vlijm

Rozemarijn Vlijm is sinds september 2019 promovendus bij het project ‘Humaniteit en zeemacht, 1780-1880’. Als voormalig bachelor- en research master student en student assistent bij Geschiedenis is zij een bekend gezicht binnen het instituut. Hieronder stelt zij zich voor!

Mijn naam is Rozemarijn Vlijm en ik ben afgelopen september bij het Instituut voor Geschiedenis begonnen als promovendus. In het project ‘Humaniteit en zeemacht, 1780-1880’, doe ik onderzoek naar de leefomstandigheden bij de Nederlandse marine in de zeventiende en achttiende eeuw. In mijn masterscriptie onderzocht ik eerder de afschaffing van lijfstraffen bij de marine in 1879. Het onderwerp liet mij niet los en ik ben heel blij dat ik mijn onderzoek verder kan uitdiepen in dit nieuwe project. Onder begeleiding van Ben Schoenmaker en Anita van Dissel hoop ik de komende jaren aan te tonen hoe verlichtingsideeën het leven van officieren en matrozen langzaam veranderden. Naast mijn werkplek in Leiden, zal ik ook veel tijd doorbrengen bij het Nederlandse Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag.

Sommigen zullen mij al kennen, omdat ik hier eerder als student heb rondgelopen. Tijdens mijn bachelor Geschiedenis en research master Colonial and Global History heb ik bovendien als student-assistent en trainee al met enkelen van jullie mogen werken. Ik ben heel blij dat ik dit nu mag voortzetten als promovendus.

Tijdens mijn studententijd heb ik in een studentenhuis in de binnenstad van Leiden gewoond. Sinds een half jaar heb ik een eigen flatje, waar ik met mijn twee katten woon. De oude Leidse binnenstad staat in groot contrast met de jonge stad Zoetermeer, waar ik tot mijn negentiende woonde. Hoewel ik in Zoetermeer ben opgegroeid, heb ik al vanaf jonge leeftijd Leidens Ontzet meegemaakt omdat mijn familie hier vandaan komt. Nog altijd vier ik Leidens Ontzet met veel plezier.

Voor de nodige ontspanning speel ik volleybal in mijn oude stadje Zoetermeer, doe ik graag gezelschapsspellen en breng ik veel tijd door met vrienden en familie.

Ik hoop de komende jaren veel te leren en jullie allemaal beter te leren kennen!