Universiteit Leiden

nl en

Tien genomineerden voor de eerste facultaire impactsprijs

Op donderdag 23 januari reikt decaan Mark Rutgers tijdens de Facultaire Nieuwjaarsbijeenkomst de eerste facultaire impactprijs uit aan een medewerker die zich in het afgelopen jaar verdienstelijk heeft gemaakt in het vergroten van de maatschappelijke impact van zijn of haar onderwijs of onderzoek. Aan de prijs is een gratificatie van €1000 verbonden.

De volgende personen of initiatieven zijn door collega’s voor deze prijs genomineerd:

 

Het Adrinka spel

 

 

Adrinka is een spel dat ontwikkeld is door een intercultureel team van filosofen en taalkundigen. Het spel is een kennismaking met een Afrikaanse ‘hoge context cultuur’ en een oefening in interculturele communicatie.

 

Dr. Ahab Bdaiwi

https://www.universiteitleiden.nl/binaries/content/gallery/ul2/portraits/humanities/a/ahab-bdaiwi.jpg/ahab-bdaiwi.jpg/d200x250

 

 

Ahab Bdaiwi is een specialist in Islamitische Filosofie. Hij wordt regelmatig gevraagd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken om hen bij te praten over de theologische, ideologische, en politieke aspecten van recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Ook buitenlandse overheden vragen hem geregeld om advies. Dr. Bdaiwi is daarnaast zeer actief op social media.

 

Dr. Christian Henderson

Afbeeldingsresultaat voor dr christian henderson

 

 

Christian houdt zich actief bezig met de klimaatcrisis en energietransitie. Henderson organiseerde het succesvolle panel ‘The Political Ecology of Crisis and Revolt’. Hierbij bracht hij wetenschappers, activisten en professionals samen om gedachten te wisselen over nieuwe agri- en aquacultuurprojecten in Egypte.

 

Dr. Joost Welten

https://www.universiteitleiden.nl/binaries/content/gallery/ul2/portraits/humanities/j/j.-joost-welten2.jpg/j.-joost-welten2.jpg/d200x250

 

 

Om de kloof te dichten tussen academie en samenleving heeft Welten een wetenschappelijke monografie geschreven die tegelijk een publieksboek is: De vergeten prinsessen van Thorn (1700-1794). In dit boek spelen vrouwen een hoofdrol. Om een breed publiek te bereiken heeft hij – in samenwerking met onder andere de historische vereniging van Weert – van de boekpresentatie een theatervoorstelling gemaakt en die opgevoerd in een uitverkocht Munttheater in Weert.

 

Dr. Karen Smith

Afbeeldingsresultaat voor dr. karen smith

 

 

In 2018 werd dr. Karen Smith benoemd tot Special Advisor on Responsibility to Protect van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. In deze functie vliegt zij, naast haar reguliere werk als UD binnen het instituut voor Geschiedenis, de wereld rond om beleidsmakers op het hoogste niveau te adviseren over “de verantwoordelijkheid om te beschermen”.  

 

Nathanja van den Heuvel

https://www.universiteitleiden.nl/binaries/content/gallery/ul2/portraits/humanities/n/nathanja-van-den-heuvel-2.jpg/nathanja-van-den-heuvel-2.jpg/d200x250

 

 

Nathanja van den Heuvel werkt aan de ontwikkeling en implementatie van de educatieve toolkit ‘Multiform’. Deze toolkit wordt ingezet binnen de reguliere gymles van zowel het basis- als voortgezet onderwijs en biedt leerlingen op een belichaamde manier inzicht in de werking van sociale in- en uitsluiting. In de periode van september 2019 tot juli 2020 heeft Nathanja van den Heuvel een pilotproject opgezet in samenwerking met sociaal ontwerpbureau Studio Fontana, De Afrikaanderwijk Coöperatie te Rotterdam, OBS Dakpark Rotterdam (basisschool) en Het Lyceum Rotterdam (middelbare school).

 

Dr. Paul van Trigt

https://www.universiteitleiden.nl/binaries/content/gallery/ul2/portraits/humanities/p/paul-van-trigt.jpg/paul-van-trigt.jpg/d200x250

 

 

Dr. Paul van Trigt is het boegbeeld van onderzoek naar mensen met een beperking. Hij geeft hier zowel op nationaal als op universiteitsniveau advies over. Ook lanceerde hij de website www.displace.nl, waarin samen met studenten en mensen met een beperking informatie archiveert en conceptualiseert rond belangrijke thema’s. Op deze manier zorgt Van Trigt ervoor dat een belangrijk deel van onze geschiedenis bewaard blijft. 

 

Dr. Sara Polak

 

Als Amerika-deskundige is dr. Sara Polak een veelgevraagd expert in de landelijke media. Daarnaast is Polak zeer actief als mede-oprichter en redacteur van het historische weblog Over de Muur (www.overdemuur.org), waar ze zich inzet om wetenschappelijke kennis van historici voor een breder publiek beschikbaar te maken. Bovendien geeft Polak regelmatig collega-geesteswetenschappers advies over interactie met journalisten en de manier waarop je je het best op publiekoptredens kan voorbereiden.

 

Dr. Suze Zijlstra

https://www.universiteitleiden.nl/binaries/content/gallery/ul2/portraits/humanities/s/suze-zijlstra.jpg/suze-zijlstra.jpg/d200x250

 

 

In 2019 heeft Suze Zijlstra onderzoek gedaan voor, en geschreven aan, het publieksboek ‘De Voormoeders’ over haar eigen Europees-Aziatische voormoeders. Het idee voor dit boek is ontstaan uit een blogpost geschreven voor Over de Muur (www.overdemuur.org), het blog dat zij begin 2017 met collega-historici van verschillende universiteiten oprichtte om tegenwicht te bieden tegen het inzetten van “de” geschiedenis voor politieke doeleinden. Ook is Zijlstra zeer actief op Twitter, bijvoorbeeld door haar langlopende draad over Nederlandse geschiedenis in internationaal perspectief.

 

Dr. Victoria Nyst

https://www.universiteitleiden.nl/binaries/content/gallery/ul2/portraits/humanities/v/victoria-nyst-17-05-1-resized.jpg/victoria-nyst-17-05-1-resized.jpg/d200x250

 

 

Dr. Victoria Nyst zet zich in voor gebarentaal, voornamelijk die van gemeenschappen van dove mensen in Afrika. Dr. Nyst probeert zoveel mogelijk samen te werken met dove mensen en stimuleert hen om ook eigen onderzoeksactiviteiten naar gebarentaal te ondernemen. Zo organiseerde zij in 2019 de eerste summer school voor dove academici in Ghana.

 

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.