Universiteit Leiden rijdt voortaan elektrisch

Het volledige universitaire wagenpark is begin dit jaar vervangen met elektrische voertuigen. De witte bestelbussen, herkenbaar aan het universiteitslogo en groene blad op de zijkant, zijn 100% elektrisch en stoten geen CO2 uit. Daarmee bespaart de universiteit jaarlijks 10 ton CO2.

Vergroening en verkleinen van het wagenpark was de tweede fase van de doelstellingen om de milieulast van universitair transport terug te dringen. Vorig jaar realiseerde de universiteit al een 65% CO2-reductie (28 ton per jaar) op universiteitsbrede leveringen van geselecteerde goederenstromen door de introductie van een distributiehub.

Leveranciers reden voorheen regelmatig meerdere malen per week naar meerdere locaties voor telkens een kleine vracht. Sinds begin 2019 leveren zij bestellingen aan deze zogenaamde Mini Hub, gevestigd in het Willem Einthovengebouw, waarna deze bestellingen worden meegenomen in reguliere postritten. Dit bespaart CO2 en verkeer in de drukke binnensteden.