Bericht van onze decaan

Beste medewerkers en studenten,

Eerder deze week hebben we jullie geschreven om onze zorgen te delen en om jullie te laten weten dat we de handschoen oppakken. Dit land staat met de huidige coronacrisis voor een grote uitdaging. Onze faculteit zal de gebeurtenissen niet afwachtend ondergaan, maar schiet in actie.

Vandaag wil ik jullie met trots schrijven over wat we allemaal al zien gebeuren. Iedereen is druk bezig om het leven op de rails te krijgen, maar dan helemaal anders dan een week geleden. In gezinnen worden roosters gemaakt. Mama begint vroeg in de studeerkamer, papa werkt in de middagen en de kinderen maken intussen kennis met remote learning. Vakgroepen installeren in recordtempo software, zodat hoogleraar en promovendus alweer weer verder praten over organische verbindingen, genexpressie en netwerk-architecturen. Onderzoek doen vanuit huis is lastig, maar iedereen zet de schouders eronder en doet wat mogelijk is.

Ik vraag jullie om met mij de opleidingsdirecteuren, programma-coördinatoren en alle onderwijs-ondersteuners een groot applaus te geven. Terwijl het dagelijks leven in dit land bijna tot stilstand komt, is onder leiding van onze vice-decaan Bart de Smit in no time een beweging op gang gekomen om onze studenten toch onderwijs te kunnen geven. Docenten en ondersteuners zijn enorm snel en hard aan het werk gegaan. Het gehele facultair bestuur is enorm onder de indruk van de bergen werk die al zijn verzet.

Als het ons lukt om toch deze kerntaak van onze faculteit in de lucht te houden, dat onze studenten zinvol hun tijd kunnen besteden aan hun ambities, dan kan, mag, moet en zal iedereen trots zijn. En met wat ik hoor en zie, heb ik er alle vertrouwen in dat dat lukt. Steeds meer mensen komen met creatieve oplossingen, zoals veldwerk dat vervangen wordt met behulp van razendsnel samengestelde virtuele datasets. Dit soort creatieve oplossingen vergt denken buiten de vaste kaders. We moeten er allemaal aan wennen om de zinnen te verzetten en gewaagd te durven denken. Om dat te faciliteren hebben we de experts toegankelijk gemaakt om mee te denken.

Ook ik wil jullie bedanken, alle medewerkers, die in deze moeilijke tijden laten zien de schouders eronder te zetten. De omstandigheden thuis zijn bij iedereen anders, niet alles zal meteen lukken, niet alle computersystemen werken meteen perfect.  Dat is prima. Alles wat we vragen is jullie inzet, bereidheid en flexibiliteit, en dat is precies wat we zien.

Tenslotte: let goed op jezelf en je collega’s om je heen. Zeker nu is je gezondheid erg belangrijk, houd jezelf goed in acht. Ben je ziek, meld je dan ziek zoals altijd. De faculteit is ook een sociaal netwerk, waar je in gewone tijden ook een praatje maakt en je verbonden voelt. Blijf dat praatje maken, als is het door een scherm, let op elkaar en geef om elkaar, zoals we dat altijd doen.

Michiel Kreutzer
Decaan Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen