'Ons onderwijs en onderzoek doen ertoe en dat stralen we met elkaar ook uit'

Deze week hoorden we hoe de meeste Corona-maatregelen nog tot zeker 20 mei 2020 gehandhaafd blijven. Decaan Paul Wouters benadrukt de kracht van onderwijs en onderzoek binnen de sociale wetenschappen in tijden van intelligente lockdown.

'We blijven nog een tijd op afstand thuiswerken. Hoe lastig ook, die aankondiging tijdens de persconferentie van dinsdagavond kwam niet geheel onverwacht. In diverse overleggen worden verschillende scenario’s uitgewerkt, om op welke termijn dan ook, weer in onze gebouwen fysiek samen te werken. We zijn met z’n allen zo goed en zo kwaad als het ging thuis gaan werken en studeren. Met enorme inzet zijn we waar het maar kan verder gegaan met onderwijs en onderzoek. Ik zie dat het veel energie kost en ik ben trots op hoe ver we zijn gekomen. Ons onderwijs en onderzoek doen ertoe en dat stralen we met elkaar ook uit.

Nu de samenleving in intelligente lockdown is gegaan en langzaam, in stapjes, weer open gaat, zijn sociaal-wetenschappelijke inzichten essentieel om scenario’s uit te kunnen werken. Zo adviseren collega’s van Politieke Wetenschap het Centrale Crisisteam hoe zij in deze langdurige crisis het best georganiseerd kunnen zijn om flexibel en consistent te blijven handelen. Daarnaast zijn gamma's  met alfa's en beta's nodig om de toekomst van Nederland creatief en out-of-the box opnieuw te doordenken. En graag samen met kunstenaars, zoals Ramsey Nasr zondag zo eloquent bepleitte, omdat we soms echt op een science fiction manier zullen moeten gaan denken.

Hoe intelligent de lockdown ook is ingezet, deze situatie is niet makkelijk. Sterker nog: de nieuwsberichten over Corona zijn vaak negatief geformuleerd, wat bestaande klachten kan verergeren (een nocebo effect). Het is dus belangrijk om de beste adviezen door onze onderzoekers te laten geven. We leveren als faculteit daarom graag een wetenschappelijk gefundeerde bijdrage aan het online dossier Healthy University @Home. Een dossier om mentaal en fysiek gezond te blijven in een tijd van social distancing: tips over thuiswerken, stress, eenzaamheid en steunpunten als de Student Support Groups. Ik hoop dat deze informatie ook voor jullie, onze eigen medewerkers en studenten nuttig en toepasbaar is. Het is een dossier voor en door jullie. Laat het ons vooral weten als je nog adviezen mist!

Zelf pak ik aan het einde van de werkdag graag de fiets voor een rondrit door het noordelijke deel van het Groene Hart, een rustgevend Hollands laagland. Dan word ik wel altijd voorbijgesneld door massa's jongeren en ouderen in lycra op fantastische lichtgewicht race apparaten, want ik heb maar een ouderwetse stadsfiets die dan voelt alsof hij van gietijzer is. Maar eigenlijk vind ik dat wel zo ontspannend, lekker langzaam door een landschap vol vogelgeluid kruipen. Slow science ;)

Een warme groet op afstand van een decaan die jullie allemaal mist!'

Paul Wouters
Decaan Faculteit der Sociale Wetenschappen