Universiteit Leiden

nl en

ThuisUB, blogs, IC nachtdiensten, online concerten en to-do lijstjes: Zo beleven onze studenten de lockdown!

Was het tijd voor het schrijven van je scriptie? Keek je uit naar een bruisend bestuursjaar, gezellige activiteiten in je studentenhuis of met het studentenkoor? De coronamaatregelen hebben een behoorlijke impact op het Leidse studentenleven. Studeren en alle sociale activiteiten moeten aangepast worden. Dit is hoe onze FSW studenten er op verschillende manieren iets van weten te maken en leuke initiatieven en tips delen met anderen.

Lianne Belt - BSc Psychologie

Ik ben derdejaars Psychologiestudent en doe dit jaar een bestuursjaar bij studieverenging Labyrint! Dit laatste maakt dat dit een ontzettend gekke tijd is, omdat ik verwacht had om met allerlei grote activiteiten en reizen bezig te zijn in deze tijd van het jaar. Toch proberen mijn bestuur en ik er het beste van te maken, door de bestuursvergaderingen via Skype te doen (te zien op de foto) en online activiteiten voor de leden te organiseren! Hiermee proberen we om toch nog het sociale vlak van de studievereniging op pijl te houden.

Daarnaast heb ik afgelopen week een tentamen gehad en daarvoor heb ik kunnen studeren door een duidelijke planning te maken waarin ik zowel tijd inplan om lekker in het zonnetje in de tuin te zitten als om me verplicht op te sluiten in mijn kamer om te studeren. Ik zou dan ook zeker aanraden aan andere studenten om momenten in te plannen om vol concentratie te studeren en jezelf daarna te belonen met iets leuks zoals een spelletje spelen met je huisgenoten of (zoals ik) met je kat te knuffelen in de tuin.

 

Dhwani Goel - BSc International Relations and Organisations

Deze situatie is voor mij best een uitdaging omdat ik bezig ben met het schrijven van mijn scriptie. Ik vind het soms moeilijk mezelf te motiveren thuis. Daarom maak ik nu een wekelijkse to-do lijst, om zo mijn werk op peil te houden. En natuurlijk houdt deze vriendelijke vriend mij gezelschap!
 

Björn Muijtstege - BSc Psychologie

Doordat mijn bestuurstaken bij Studievereniging Labyrint en mijn studie Psychologie door alle coronamaatregelen zo goed als stil zijn gelegd ben ik begonnen met werken in het LUMC. Hier maak ik in de nachtdiensten de geïsoleerde (‘cohort’) afdelingen schoon. Zo loop ik op de Intensive Care en de Spoedeisende Hulp. Dit kan soms wel pittig zijn, omdat je direct geconfronteerd wordt met alle schokkende gevolgen van het virus en het werken in beschermend materieel is onwijs warm en oncomfortabel. Ondanks alle negatieve kanten, vind ik het erg fijn om hier te mogen werken. Het geeft enorm veel voldoening en je houdt jezelf bezig met iets nuttigs.

Naast dit werk volg ik op dit moment ook nog een vak en probeer ik nog steeds zoveel mogelijk bestuurstaken uit te voeren. Het helpt mij hierbij om in een opgeruimde en nette kamer te werken, wat als student niet altijd vanzelfsprekend is. Ik merk dat ik mij hierdoor veel beter kan concentreren en ook echt productief bezig kan zijn.

Anne Simon - Academische Pabo

Het was even schakelen, toen in rap tempo een semi-lockdown werkelijkheid werd. Qua studie verandert het praktische gedeelte vooral, nu de basisscholen dicht zijn staat stage op een lager pitje. Het onderwijs op de universiteit kan gewoon doorgaan. Ik merk dat ik soms moeite heb om tot studeren te komen, maar ik sta elke dag vroeg op om ritme erin te houden. En nu ik meer tijd over heb, vind ik het tijd om oude hobby’s weer op te pakken!

 

Wisse Herder - BSc Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie

Hoewel het eerst even wennen was, is er in feite niet veel veranderd door de lock-down. Het online onderwijs heeft namelijk ook wel wat, aangezien je veel langer in bed kan blijven liggen. Wat ik wel mis zijn de studeersessies in de UB, maar daar hebben mijn huisgenoten gelukkig iets op bedacht: de ThuisUB. Zo hebben we toch nog tijd voor ellenlange koffiepauzes, uiteraard wel met 1,5 meter afstand.

 

 

Nienke Luijcks - MSc Applied Cognitive Psychology

Hi! Mijn naam is Nienke en ik ben student van de Applied Cognitive Psychology master track. In deze situatie studeer ik in mijn appartement in Leiden. Ik woon hier samen met mijn vriend. Nu werken en studeren we samen in dezelfde kleine woonkamer, dat is soms wat lastig. Als je allebei een Skype gesprek krijgt op hetzelfde moment is concentreren moeilijk. Wat me op dit moment wel heel erg helpt is structuur aanbrengen in mijn dag: Elke dag op dezelfde tijd opstaan, yoga, koffiepauze en een to-do lijst maken en dan beginnen! En ook mijn kat maakt mijn dag een stuk leuker.


 

Ingrid Mehammer - BSc International Relations and Organisations

Als je thuis blijft en probeert te studeren, is het veel te makkelijk om afgeleid te raken. Vooral als je naar huis bent gegaan om bij je familie te wonen. Mijn manier om hiermee om te gaan is door de deur van mijn kamer te sluiten wanneer ik op het punt sta om een studiesessie te beginnen, een raam open te doen om wat frisse lucht te krijgen en wat lofi-muziek op te zetten.

Mijn volgende stap is om een (semi)realistische takenlijst op te schrijven met wat ik die dag wil doen. Dit geeft me een overzicht van mijn taken en er is echt niets beters dan een taak op een takenlijst af kunnen te strepen. Wanneer ik klaar ga zitten om te studeren, zet ik mijn telefoon op "niet storen" en leg ik hem ergens een eindje van mij vandaan en gebruik ik de app "SelfControl" op mijn computer om alle websites te blokkeren waarop ik anders uitstelgedrag zou hebben vertoond.

Roby Schaap - BSc Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie

De studieverenigingen zijn in samenwerking het FSW Blogged Up platform begonnen, hier vind je blogs met tips van studenten en medewerkers en zal ook op het universiteitsbrede Healhty University @Home platform komen te staan. Net als de verhalen van Ingrid en Nienke, kun je daar ook mijn blog vinden. In mijn blog geef ik het advies om elke dag de tijd te nemen om te gaan zitten en jezelf af te vragen 'Wat voel ik vandaag?' en een ademhalingsoefening te doen. Wanneer je je op je ademhaling concentreert, wordt je geest automatisch rustiger. Deze eenvoudige oefening zal je helpen om je rustiger en meer op je gemak te voelen. Ga dus voor de oefening en meer tips naar Blogged Up!

Linde Helfrich, assessor FSW bestuur en BSc Internationale Betrekkingen en Organisaties

Ik zit bij het madrigaalkoor van Studentenmuziekgezelschap Sempre Crescendo en bij gebrek aan onze wekelijkse repetities op de donderdagavond, maar met de muziek nog in ons hoofd, leek het ons leuk om virtueel te proberen samen muziek te maken. Wat begon als een uitprobeersel, bleek een groot succes! Eigenlijk was dit de eerste keer dat we online samen muziek maakten. Erg leuk, maar het is toch anders dan naast elkaar, samen zingen. Je kan niet horen of je buurvrouw de juiste noten zingt en het bijhouden van ritmes en dynamiek is lastig. Het pluspunt is wel, dat als het helemaal fout gaat, we gewoon opnieuw beginnen en de vorige opname in de prullenbak gooien. Dat kan bij een concert natuurlijk niet! Mijn tip? Vul je huiskamer met muziek, dan ben je nooit alleen!

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.