Brightspace komt eraan!

Het eerdere besluit is na de pilot en met inachtneming van de huidige coronamaatregelen formeel bevestigd: vanaf de start van het academisch jaar 2020-2021 gebruikt Universiteit Leiden Brightspace als digitale leeromgeving. Brightspace vervangt daarmee Blackboard.

De corona-crisis heeft docenten voor grote uitdagingen gezet: er is en wordt hard gewerkt om binnen korte tijd al het onderwijs in een online vorm te gieten. Om deze reden is er extra zorgvuldig gekeken hoe het projectteam docenten zo goed mogelijk kan ondersteunen bij de overgang naar Brightspace.

Van Blackboard naar Brightspace

De inhoud van vakken zal overgezet moeten worden van Blackboard naar Brightspace. Het projectteam staat voor je klaar om deze migratie volledig uit handen te nemen. Binnenkort zal er middels een online formulier een intake plaatsvinden om de ondersteuning voor elk vak optimaal in te richten. Migreer je je vak liever zelf? Dan kun je dit in het formulier aangeven.

Gefaseerde overgang

De overgang van Brightspace naar Blackboard verloopt stap voor stap. Het projectteam zet eerst de vakken uit blok 1 over, dan de vakken uit blok 2, etc. Vakken die starten in blok 1 staan zeker voor de zomer klaar. Voor vakken die later starten, kan meer tijd genomen worden. Is er reden om een vak uit blok 2, 3 of 4 eerder over te (laten) zetten? Dan kun je dit in het online intakeformulier aangeven.

Om misverstanden te voorkomen: Blackboard verdwijnt voorlopig niet. Het blijft de komende 5 jaar voor docenten nog mogelijk om de inhoud van hun omgevingen in Blackboard te raadplegen en te hergebruiken. Voor onderwijs zal het echter niet meer ingezet kunnen worden.

Trainingen en instructies

In de pilot is Brightspace vaak als gebruiksvriendelijk aangeduid. Er zijn evengoed diverse mogelijkheden om Brightspace op een zelfgekozen moment te leren kennen en eigen te maken. In Brightspace zelf  vind je bijvoorbeeld de ‘Brightspace Online Training’. Daarnaast zijn er diverse online handleidingen en instructievideo’s te vinden. Uiteraard kunnen we ook meedenken over instructies op maat. Informeer gerust naar mogelijkheden via brightspace@law.leidenuniv.nl.

Meer informatie over Brightspace kun je vinden op de facultaire website.

Heb je een vraag over Brightspace of heb je ergens hulp bij nodig? Neem contact op via brightspace@law.leidenuniv.nl. Het projectteam helpt je graag verder.