Jan Melissen voor de NOS: Diplomatie of politiek?

Jan Melissen, universitair hoofddocent aan de Universiteit Leiden, beschrijft in een artikel voor de NOS hoe diplomaten steeds vaker proactief van zich laten horen.

Via een lange open brief in Het Financieele Dagblad richtte de Chinese ambassadeur in Nederland Xu Hong zich vandaag tot zijn "Nederlandse vrienden", waarin hij zijn land verdedigde na de kritiek op het handelen van China na het ontstaan van het coronavirus. Jan Melissen beschrijft dat dit het schoolvoorbeeld is van moderne diplomatie.

Volgens Jan Melissen verschuilen ambassadeurs zich steeds minder in hun ambassades en laten steeds vaker proactief van zich horen. Als diplomatie-expert ziet hij dat ambassadeurs deze houding eigenlijk al aannamen sinds de aanslagen op 11 setpember 2001, toen de internationale verhoudingen op scherp kwamen te staan.

"Politieke conflicten worden sindsdien vaker uitgevochten langs diplomatieke wegen. Daarnaast heeft het te maken de opkomst van het populisme. Diplomaten worden vaker ingezet om vrienden te winnen en het imago van het land te verbeteren."

Om het volledige artikel te lezen, klik hier