Eerste netwerkevent onderzoeksondersteuners goed bezocht

Het werkveld van onderzoekondersteuners als subsidieadviseurs, datastewards en projectmanagers verandert snel. Dan is het wel zo handig als niet iedereen zelf het wiel moet uitvinden. Op een digitale netwerkbijeenkomst op 6 juli deelden ze hun ervaringen.

Wetenschappelijk onderzoek kan bijna niet zonder grote subsidies en succesvolle aanvragen zijn dus goud waard. Tegelijkertijd veranderen de eisen voor het beheer en verantwoorden van onderzoeksdata in rap tempo. Het aanvraagproces wordt daardoor steeds complexer en het is daarom van belang die gouden tips zoveel mogelijk met elkaar te delen. Elkaar goed weten te vinden is dan wel een voorwaarde. Met die insteek organiseerde Leiden Research Support op 6 juli een digitale netwerkbijeenkomst voor 47 onderzoekondersteuners uit alle hoeken van de universiteit.

Van financiën tot ethiek

De bijeenkomst voorzag in een grote behoefte, zegt initiatiefnemer Niels Laurens, instituutsmanager bij het Instituut Natuurkunde en een van de projectleiders van het programma Leiden Research Support. Dit programma versterkt universiteitsbreed de ondersteuning voor onderzoekers en onderzoeksgroepen bij het aanvragen, het beheer en verantwoorden van extern gefinancierde onderzoeksprojecten. ‘Het is echt zonde als we niet meer gebruikmaken van elkaar expertise, bijvoorbeeld op het gebied van Europese subsidies, financiën, ethiek of nieuwe regelgeving.’

Zelforganiserende netwerken

Als voorbeeld noemt Laurens eisen van de EU en NWO rondom datamanagement: onderzoekers moeten kunnen aantonen dat ze open en beschikbare data hebben die reproduceerbaar zijn. Bij zo’n nieuwe regel scheelt het enorm veel tijd als je niet alles zelf hoeft uit te dokteren. Leiden Research Support stimuleert dat onderzoekondersteuners elkaar vinden, dwars door de hele universiteit heen.

Deel successen

De netwerkbijeenkomst op 6 juli, digitaal in Kaltura, werd ingeleid door rector Carel Stolker die het belang onderstreepte van onderzoekondersteuners en hun cruciale rol bij het realiseren van nieuwe onderzoeksprojecten. Stolker stak hen een hart onder de riem en riep deelnemers op successen zichtbaarder te delen binnen de eigen organisatie.

Ook komend jaar vinden netwerkbijeenkomsten plaats om de onderlinge contacten verder te versterken en ideeën uit te wisselen. Mocht je geïnteresseerd zijn of vragen hebben aarzel niet contact op te nemen met Niels Laurens of neem een kijkje op de website.