Nieuwe digitale leeromgeving Brightspace is live

De Universiteit Leiden is officieel over naar digitale leeromgeving Brightspace. Blackboard is daarmee na 20 jaar vervangen. Het Leiden University College (LUC) start maandag 24 augustus 2020 met onderwijs via Brightspace, de overige faculteiten en LUMC beginnen op 31 augustus 2020.

Robert van ’t Sant is projectleider voor de invoering van Brightspace. ‘Aan de implementatie van Brightspace ging twee jaar aan voorbereidingen vooraf. Samenwerkend met de Facultaire Implementatie Teams is het afgelopen studiejaar een pilot uitgevoerd waarbij reeds 500 docenten met zo’n 6000 studenten samenwerkten in Brightspace. Toch is deze lancering pas het begin. In de toekomst biedt Brightspace onder meer goede integratiekansen met Office 365 en Microsoft Teams. Dat maakt t.z.t. de online samenwerking tussen docent en student nog gemakkelijker.

Even wennen

De nieuwe leeromgeving zal wel even wennen zijn en het kost mogelijk wat tijd om het systeem te leren kennen. Van ’t Sant: ‘Daardoor zijn de voordelen voor docenten misschien nog niet volledig zichtbaar. Maar in de loop van het jaar gaan docenten de voordelen vast merken.’ Zo is Brightspace gekoppeld aan uSis. Het administratiesysteem heeft, vergeleken met Blackboard, een meer prominente rol in Brightspace. ‘Die koppeling met uSis, daar hebben we afgelopen jaar onze handen vol aan gehad,’ zegt Van ’t Sant. Dat uSis nu functioneert als bron voor de vakken en inschrijvingen, neemt docenten en LMS-coördinatoren werk uit handen. En voor studenten levert deze koppeling het grootste voordeel op: zij hoeven zich niet langer op twee plekken in te schrijven.

Finetunen van wensen en eisen

De hele pilot-periode afgelopen jaar was gericht op het finetunen van de wensen en eisen van gebruikers enerzijds en de aansluiting op de bestaande en nieuwe noodzakelijke programmatuur anderzijds. Naast uSis zijn ook andere tools zoals Turnitin, FeedbackFruits en Pitch2peer gekoppeld aan Brightspace.

Ondersteuning van faculteiten

De komende weken gaat de aandacht van het centrale Brightspace-projectteam uit naar de ondersteuning van de faculteiten bij de aanvang van het onderwijs. ‘Ons support team is ingericht op het beantwoorden van vragen en het bieden van ondersteuning waar nodig. Ondertussen blijven we vakken uit Blackboard overzetten naar Brightspace voor het vervolg van het studiejaar.’

Vragen?

Docenten en studenten kunnen met vragen ook terecht bij hun Facultair Implementatie Teams. Van ’t Sant: ‘Na twintig jaar Blackboard start een nieuw tijdperk van digitale samenwerking tussen docent en student in Brightspace.’ Lachend voegt hij er aan toe: ‘The future is here!’