Samen de universiteit verduurzamen met het Duurzaamheidsnetwerk

De Universiteit Leiden heeft een nieuw Duurzaamheidsnetwerk. Op 25 september, de internationale Sustainable Development Goals Action Day, werd het online netwerk gelanceerd. Hier kunnen medewerkers hun krachten bundelen voor meer aandacht voor duurzaamheid in het onderwijs en onderzoek en in de bedrijfsvoering van de universiteit.

Het Duurzaamheidsnetwerk is opgericht door het Leiden University Green Office (LUGO) met ondersteuning van het Centre for Innovation. De initiatiefnemers nodigen alle medewerkers van de universiteit uit om om elkaar te inspireren en hun krachten te bundelen voor een duurzamere universiteit. Het Duurzaamheidsnetwerk is te vinden binnen Microsoft Teams.

Inspireren en mobiliseren

Het Duurzaamheidsnetwerk is een breed netwerk dat medewerkers kan helpen om duurzaamheid in het onderwijs, onderzoek en in de campusfaciliteiten van de universiteit te integreren. 'We willen dat medewerkers laagdrempelig mee kunnen praten over en werken aan een duurzamere universiteit. Een online netwerk is de ideale manier om veel medewerkers hierbij te betrekken,' zegt Soem Zeijlmans, LUGO-coördinator duurzaamheidsstrategie en -onderwijs.

Een steeds duurzamere universiteit

Eerder werd op verzoek van het LUGO het startschot gegeven voor het ontwikkelen van de universitaire duurzaamheidsvisie voor 2030. Meer dan 1600 studenten en medewerkers tekenden de petitie om deze visie te ontwikkelen en duurzaamheid als speerpunt op te nemen in het nieuwe instellingsplan. 'Het is belangrijk dat we de hele universitaire gemeenschap betrekken bij het verduurzamen van de universiteit,' aldus Lara Wille, die bij het LUGO werkt als coördinator duurzaamheidsgemeenschap. 'Meer aandacht voor duurzaamheid gaat iedereen binnen de universiteit aan; het is niet alleen een bestuurlijke uitdaging.' Het LUGO bevordert het verduurzamen van de universiteit en draagt bij aan een meer duurzame cultuur.

Lid worden van het Duurzaamheidsnetwerk?

Iedere medewerker van de Universiteit Leiden kan zich aansluiten bij het Duurzaamheidsnetwerk - ook als je je niet in je dagelijks werk bezig houdt met duurzaamheid. Meld je direct aan, of lees meer op de informatiepagina van het Duurzaamheidsnetwerk. Voor vragen: neem contact op met Soem Zeijlmans of Lara Wille van het LUGO.