Universiteit Leiden

nl en

‘Eén verkeerde klik kan desastreuze gevolgen hebben’

Gijzelsoftware, valse mails of misbruik van datalekken. Cybercriminaliteit is enorm toegenomen en dat is extra riskant nu we zo massaal thuiswerken. Hoe kunnen we gevoelige data zoals persoonsgegevens en onderzoeksresultaten zo goed mogelijk beschermen? Meld je aan voor een van de online Security Awareness-trainingen!

Het is een zorgwekkende boodschap. Cybercriminaliteit is niet alleen enorm toegenomen maar ook veel geraffineerder geworden, stelt David Ruijs. Hij verzorgt de trainingen en is cyber security & awareness-specialist bij ACA IT-Solutions. Een voorbeeld: vroeger kregen ontvangers van phishingmails al snel argwaan vanwege de vele spelfouten, maar dat tijdperk is voorbij. Tegenwoordig zorgen cybercriminelen er veel vaker voor dat hun mailtjes foutloos en geloofwaardig zijn. Hackers zijn inventief en bedenken telkens nieuwe manieren om gegevens buit te maken, aldus Ruijs. ‘We moeten leren om deze werkwijzen te herkennen om zo grote gevolgen te voorkomen zoals financiële schade of verlies van onderzoekgegevens. 

Data Security Awareness-trainingen:

•    Woensdag 30 september: 10.00 - 12.00 uur
•    Woensdag 30 september: 14.00 - 16.00 uur
•    LET OP: alle trainingen op 8 oktober vervallen helaas               (nieuwe trainingen op 29 oktober)    
•    Donderdag 15 oktober: 10.00 - 12.00 uur
•    Donderdag 15 oktober: 14.00 - 16.00 uur
•    Donderdag 29 oktober: 10.00 - 12.00 uur  
•    Donderdag 29 oktober: 14.00 - 16.00 uur

 

Meld je snel aan voor een van de gratis trainingen

Aanmeldingsformulier
David Ruijs verzorgt de trainingen.

Concrete tips

Tijdens de digitale sessies legt Ruijs met concrete voorbeelden uit hoe hackers te werk gaan en tot wat dat kan leiden. Het doel is medewerkers beter te wapenen tegen dit soort criminaliteit en daarom is er veel ruimte voor preventieve tips. Zoals waaraan een sterk wachtwoord moet voldoen, wat een veilige verbinding is en wat een legitieme of valse link is. Uiteraard kunnen deelnemers ook vragen stellen.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid álle medewerkers

Veel mensen denken dat cybercriminaliteit vooral het gevolg is van falende technische systemen van een organisatie, merkt Ruijs op. Maar in veruit de meeste gevallen, meer dan zeventig procent, ontstaan datalekken door verkeerd handelen van individuele medewerkers. Bijvoorbeeld omdat ze een usb-stick verliezen, een heel zwak wachtwoord hebben of al te achteloos op een link klikken. 'Blijf altijd alert,' waarschuwt hij. 'Eén verkeerde klik kan desastreuze gevolgen hebben.' De trainer benadrukt de gezamenlijke verantwoordelijkheid van álle medewerkers om de universiteit en al die gevoelige data beter te beschermen. ‘Digitale veiligheid moet bij iedereen de hoogste prioriteit hebben, zeker in deze periode waarin bijna iedereen thuiswerkt en criminelen daar misbruik van proberen te maken.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.