Even voorstellen: Geke Burger

Geke Burger is per september 2020 promovendus bij het Instituut voor Geschiedenis. Zij werkt aan het project 'The Scheurrak SO1 shipwreck in the maritime-cultural landscape of the early modern Netherlands, 1550-1650’. Hieronder stelt zij zich voor!

Mijn naam is Geke Burger en ik ben inmiddels drie weken bezig aan mijn promotieonderzoek bij het Instituut voor Geschiedenis, meer specifiek bij Maritieme Geschiedenis. Ik geniet het voorrecht te mogen werken aan het interdisciplinaire project ‘The Scheurrak SO1 shipwreck in the maritime-cultural landscape of the early modern Netherlands, 1550-1650’, ingebed bij zowel de faculteit der Geesteswetenschappen als Archeologie.

Eerder volgde ik zowel mijn bachelorstudie Geschiedenis als masterstudie Colonial & Global History (daarbinnen Zeegeschiedenis) aan de Universiteit Leiden. Tijdens mijn master liep ik stage bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, en sindsdien ben ik heilig overtuigd van het belang van het betrekken van objecten bij (maritiem) historisch onderzoek. Dan kun je niet om de archeologische discipline heen. In dit project komt dat allemaal samen. Ik doe dit project samen met PhD-kandidaat Rik Lettany, die een archeologische achtergrond heeft.

De titel van het project vraagt wellicht om een toelichting. De Scheurrak SO1, vernoemd naar de vindplaats in de Waddenzee (de werkelijke naam van het schip is vooralsnog onbekend), is het wrak van een laat zestiende-eeuwse graanvaarder. Bij de opgravingen die in de jaren tachtig en negentig plaatsvonden, bleek niet alleen het schip voor een groot gedeelte nog in zijn oorspronkelijk vorm op de zeebodem te liggen, er kwamen ook ruim vijfduizend artefacten omhoog. Naar zowel schip als lading is archeologisch en historisch onderzoek gedaan, maar zeer fragmentarisch en er zijn nog veel vraagtekens. Aan ons de taak om de raadsels op te lossen en – zeker zo belangrijk – het schip te plaatsen in de maritiem-culturele context van de periode 1550-1650.

Voorlopig werk ik twee om drie dagen per week op kantoor, één dag in de bibliotheek en de overige dagen thuis in Rotterdam. Overigens ben ik geen geboren Rotterdammer. Ik ben aan de Zeeuwse kust opgegroeid, met de zee op een steenworp afstand – wellicht heeft dat mijn onderzoeksinteresse enigszins beïnvloed. In mijn vrije tijd geniet ik van mijn sociale contacten en ontdek ik samen met mijn vriend graag nieuwe plekken. De verre reizen laten nu even op zich wachten, maar ik word ook gelukkig van verkenningstochtjes op Nederlandse bodem en vooral veel buitenlucht.

Natuurlijk is het lastig om zo ‘op afstand’ te beginnen aan een nieuwe uitdaging, maar we roeien met de riemen die we hebben. Inlezen en overleggen via Teams kan gelukkig overal, en tegen de tijd dat er daadwerkelijk in de archieven gespit gaat worden, zien we wel weer hoe de situatie er dan voor staat. Wel kijk ik ernaar uit om weer meer fysieke contactmomenten met collega’s te hebben, en naar wat meer bedrijvigheid in de gangen van het Huizingagebouw, dat momenteel toch een beetje aanvoelt als een ghost town. Hopelijk ontmoet ik jullie allemaal heel snel. Zorg goed voor jezelf!