Even voorstellen: Patricia Kret

Afgelopen oktober is Patricia Kret begonnen met haar PhD Project ‘Changing use, changing needs? The use of amulets from the first century BCE to the early Christian world’ bij Oude Geschiedenis onder begeleiding van Kim Beerden en Luuk de Ligt. Hieronder stelt zij zich voor!

Sommigen van jullie zullen mij misschien al kennen, ik volgde zowel mijn bachelor Geschiedenis als master Ancient History in Leiden. Na een succesvolle masterscriptie over het ‘functioneren’ van antieke amuletten besloot ik verder te willen met dit onderwerp. Ik heb het enorme geluk om hier ook mee verder te mogen gaan!

Mijn onderzoek richt zich op het gebruik van amuletten en de motivaties hiervoor in een naar het christendom veranderende wereld. In de antieke wereld waren er vele manieren om je lichaam, huis, werkplaats of stad te beschermen tegen kwaad en ziektes. Niet alleen bescherming, maar ook genezing of wat extra succes werd gewenst. Dit kon door allerhande objecten op de juiste plek te plaatsen: zoals een beschreven edelsteen met genezende werking om de nek of een kwaadafwerende fallusfiguur voor de voordeur. Met de komst van het christendom kwam er ook felle kritiek op het gebruik van amuletten. Toch bleven velen ernaar grijpen en ontstonden er zelfs christelijke amuletten. Wat was het dat deze objecten zo aantrekkelijk maakte, waarom bleef men ze gebruiken? En veranderde met de religieuze grondslag ook het gebruik?

Helaas heeft mijn onderzoek naar manieren om ziektes af te weren mij niet beschermd. Ik werd een paar weken terug zelf ziek... corona. Gelukkig viel het mee en ben ik inmiddels weer volledig aan het werk. Ik werk grotendeels thuis, maar ik probeer met enige regelmaat in het Huizinga te zijn. Omdat ik er al een tijdje rondloop, ken ik de weg op de universiteit, maar thuis opstarten in deze vreemde tijd heeft toch zo zijn uitdagingen. Zo deel ik mijn ‘thuiskantoor’ met een scheikundeleraar in opleiding. Kijk dus niet raar op als er opeens reageerbuisjes of petrischaaltjes te zien zijn tijdens een videogesprek.

Naast onderzoek doen, bezoek ik graag musea. Tijdens mijn studie heb ik veel stages gelopen en lang gewerkt in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO). Ik ken de collectie goed en objecten uit het RMO zullen zeker terugkomen in mijn onderzoek. Nu ik er niet zo veel op uit kan trekken, houd ik me in mijn vrije tijd bezig met mijn andere hobby's: kleding naaien en breien. Zeker dat laatste kan heel ontspannend zijn in deze vreemde tijd!

Ik hoop dat ik de komende tijd meer mensen mag ontmoeten en over jullie werkzaamheden mag horen! Het voelt toch wat vreemd om een hele dag in het Huizinga te zijn en bijna niemand tegen te komen. De antieke mens kon rust vinden in het gebruik van een amulet om zich te beschermen tegen ziektes, ik hoop dat het goed met jullie gaat en het ook lukt om met de situatie om te gaan!