Universiteit Leiden

nl en

Raisa Blommestijn over de cancel culture in HP/De Tijd

Het publieke debat werd afgelopen jaar steeds verder beperkt door cancel culture, oftewel afrekencultuur.

In het december-nummer van HP/De Tijd komt docent en onderzoeker aan de afdeling Encyclopedie van de rechtswetenschap, Raisa Blommestijn, uitgebreid aan het woord over cancel culture waarover zij sprak met journalist en historicus Bina Ayar. “Het publieke debat werd afgelopen jaar steeds verder beperkt door cancel culture, oftewel afrekencultuur. Mensen met afwijkende meningen worden vaak buiten de orde geplaatst, niet met argumenten bestreden. Dit leidt tot verarming van de maatschappelijke discussie”, zo schrijft Ayar.
 
Afgelopen juli stelde Blommestijn samen met collega Bart Collard een open brief ter verdediging van de vrijheid van meningsuiting op. De brief was een krachtig signaal tegen de cancel culture en werd in drie dagen tijd door ongeveer 13.000 mensen ondertekend. Volgens Ayar zette deze brief het begrip in Nederland op de kaart. Het belang voor het verdedigen van de vrijheid van meningsuiting is voor Blommestijn een direct gevolg van haar promotieonderzoek de Weimarrepubliek: de eerste stap in de richting van totalitarisme is het monddood maken van critici. 
 
Het artikel is te raadplegen via HP/De Tijd.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.