Universiteit Leiden

nl en

Verplaatsing grote plataan maakt 2e bouwfase Gorlaeus Gebouw mogelijk

De Universiteit Leiden werkt momenteel aan het vernieuwde Gorlaeus Gebouw, een duurzaam en modern gebouw voor de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. Om plaats te maken voor de bouw van fase 2A, is op 17 december een meer dan twintig meter hoge plataan verplaatst. De boom blijft behouden en krijgt een plek op het nieuwe, nog te realiseren, Campusplein.

Op 17 december is men in alle vroegte begonnen met het opbouwen van een enorme kraan. Boomspecialisten klommen de boom in om bevestgingsmateriaal aan te brengen. Dagen daarvoor was al een complete staalconstructie onder de wortels van de boom aangebracht, waaraan de boom vervolgens werd opgehesen.

Realisatie in fasen

Het Gorlaeus Gebouw wordt in drie fasen gerealiseerd. Het eerste deel van het gebouw is sinds 2016 in gebruik. Tot en met 2023 wordt gewerkt aan fase 2A. Fase 2A voorziet in de huisvesting van bedrijfsvoering, diverse onderwijsfuncties en vijf instituten.

Met de tweede fase krijgt het Gorlaeus Gebouw een nieuwe hoofdentree aan het Campusplein en wordt de centrale hal voltooid. Dit is de publieke ruimte die de verschillende vleugels van het gebouw met elkaar verbindt. Van hieruit zijn onder meer de collegezalen, horeca, bibliotheek, studieverenigingen, practicumzalen en zelfstudieplekken bereikbaar. In het voorjaar van 2021 start de bouw.  Door de nieuwbouw gefaseerd uit te voeren, kunnen onderwijs en onderzoek ongehinderd doorgaan tijdens de bouw.

Groene ontmoetingsplek

De plaatsing van de plataan op het Campusplein loopt vooruit op de transformatie van het gebied vanaf 2021. Het Campusplein bevindt zich tussen een grootschalige ontwikkeling van woningbouw in het zogenoemde entreegebied tussen Einsteinweg en Plesmanlaan, het nieuw te bouwen sport- en tentamencentrum, het Gorlaeus Collegezalengebouw en de tweede fase van het Gorlaeus Gebouw. Het Campusplein wordt een groene ontmoetingsplek voor studenten, medewerkers en inwoners van de stad: het bruisende hart van het LBSP. Kenmerkend is de grote hoeveelheid bomen, die het plein een bijzonder karakter geeft, de prachtige plataan past hier naadloos in. De universiteit hecht veel belang aan het behoud van bomen en het versterken van groenstructuren. Het plein biedt ruimte voor dagelijkse activiteiten zoals lunchwandelingen, studie of sport, maar ook voor culturele, wetenschappelijke of sportieve evenementen. Door de grotere diversiteit aan functies en voorzieningen, transformeert dit gebied van bedrijventerrein naar innovatiedistrict.

Timelapse verplaatsing plataan

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Beeld: Monique Shaw

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.