Universiteit Leiden

nl en

Gedoe over actieve politici in de Raad van Commissarissen bij L1

Na een roerige periode bij de Limburgse regionale omroep L1, waarin een bestuurlijke fusie met Omroep Brabant misliep, stapte in 2018 zowel de directeur als de RvC van L1 op. Bij de toezichthouders viel de keuze op drie namen uit politiek-bestuurlijk Limburg en met die combinatie waren veel L1-medewerkers niet gelukkig.

Wouter Hins

Peter Elbers werd uiteindelijk de nieuwe directeur, een man zonder noemenswaardige omroepervaring. Ook Elbers was actief in politiek-bestuurlijk Limburg. Op het moment van zijn aanstelling was hij fractievoorzitter van de VVD in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas. Die functie legde hij twee maanden na zijn indiensttreding bij L1 neer. 

De Mediawet verbiedt de benoeming van actieve politici in de directie en raden van toezicht bij de NOS, de NTR, de NPO. Een meerderheid van de Tweede Kamer wilde op initiatief van Thierry Aartsen (VVD) en Harry van der Molen (CDA) ook zo’n verbod voor regionale omroepen instellen. Maar de Eerste Kamer wilde daar eerst een oordeel van de Raad van State over. En die vindt dat zo’n verbod strijdig zou zijn met de vrijheid van vereniging. 

Over bestuursfuncties bij regionale omroepen staat niets in de Mediawet, zegt hoogleraar Mediarecht Wouter Hins. 'Op grond van het oordeel van de Raad van State zou je moeten kijken of L1 een taakomroep is zoals NTR en NOS of een omroep voortgekomen uit de verzuiling zoals bijvoorbeeld EO en VPRO. Ik neig naar het eerste, vooral omdat regionale omroepen monopolist zijn.'

Lees het hele artikel in NRC.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.