Universiteit Leiden

nl en

Arco Timmermans in Zorgvisie over lobby in de zorg

Arco Timmermans, Bijzonder Hoogleraar Public Affairs, gaat in op het gebrek aan een sterke lobby van de ouderenzorg. Is het tijd voor meer haantjes de voorste in de lobby’s?

In het artikel wordt gesteld dat de ouderenzorglobby een herkenbaar publiek gezicht mist, zoals Diederik Gommers en Ernst Kuipers deze rol vervullen voor  de ziekenhuiszorg. Het is Timmermans deze pandemie duidelijk geworden naar wie er in de zorgsector het beste wordt geluisterd. ‘Bovenin de pikorde staan de medisch specialisten en de ziekenhuizen. Hun sterke lobby bepaalt al jaren de agenda. Onderin vind je de verpleegkundigen en de ouderenzorg. Om met George Orwell te spreken: alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn meer gelijk dan anderen.’

Stille lobby

De periode van de coronacrisis is volgens Timmermans bij uitstek geschikt om de stem van verpleegkundigen te laten klinken: ‘Juist deze beroepsgroep geniet nu een enorm respect.’ Wel merkt hij op dat alleen misstanden op de agenda zetten, de zogenaamde 'luide lobby', niet genoeg is. De 'stille lobby' heeft namelijk ook veel invloed. Timmermans: ‘Die tracht achter de schermen thema’s van de agenda te houden om veranderingen te voorkomen.’ Hij heeft het vermoeden dat er in stilte wordt gelobbyd om een fundamenteel debat over inkomensverschillen in de zorg te voorkomen.

Lees het hele artikel hier

Arco Timmermans is Bijzonder Hoogleraar Public Affairs bij het Instituut Bestuurskunde van de Faculteit Governance and Global Affairs te Den Haag. Zijn onderwijs gaat over beleidsprocessen en de politiek van belangenbehartiging in Nederland en Europa, onder andere in de masterspecialisatie Public Affairs. Het onderzoek van Arco Timmermans richt zich op de dynamiek van de publieke en politieke agenda en de rol van allerlei typen organisaties en groepen die hun belangen behartigen en daarbij coalities sluiten om sterker te staan. Bij dit onderzoek en onderwijs op het gebied van Public Affairs draait het ook om het bevorderen van de dialoog tussen wetenschap en praktijk, door masterclasses, gastoptredens en commentaar op de actualiteit.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.