Universiteit Leiden

nl en

Lindsey Burggraaff wint Krijn Rietveld Memorial Innovation Award

Datawetenschapper Lindsey Burggraaff heeft de tweede editie van de Krijn Rietveld Memorial Innovation Award gewonnen. Ze ontvangt de prijs voor haar onderzoek naar zogeheten bio-actieve stoffen in voeding. ‘Burggraaffs werk bevindt zich op een uniek snijvlak van data science, biochemie en voedingswetenschappen,’ aldus de jury.

Lovende jury

‘Ik ben er heel blij mee!’, vertelt Burggraaff via een videoverbinding. ‘Het is natuurlijk fantastisch als een jury jouw onderzoek uitkiest.’ Voor de naar Krijn Rietveld vernoemde prijs (zie kader) waren zeven wetenschappers genomineerd. De jury verkoos Burggraaff als winnaar vanwege de kwaliteit van haar werk en het multidisciplinaire karakter ervan. ‘Vooral de toepassing van een breed scala aan technieken uit de kunstmatige intelligentie viel ons op,’ zei jurylid Ida Haisma tijdens de uitreiking op de online Bètabanenmarkt. ‘Ook de commerciële potentie voor de ontwikkeling van innovatieve producten sprong in het oog.’ Tijdens de uitreiking spraken ook decaan Michiel Kreutzer en DSM-fellow Hans Roubos.  

Ter nagedachtenis aan Krijn Rietveld (1956-2018) hebben het Leids Universiteits Fonds en Koninklijke DSM de Krijn Rietveld Memorial Innovation Award in het leven geroepen. Deze jaarlijkse prijs is in 2020 gelanceerd en wordt georganiseerd om excellentie in innovatief onderzoek te belonen, dat tegelijkertijd bijdraagt aan een duurzamere wereld. Afgelopen jaar was bioloog Omid Karami de eerste winnaar van de prijs. Meer informatie over de prijs en Krijn Rietveld is op deze site te vinden. 

Diabetes-vriendelijk dieet

Het onderzoek kwam voort uit een samenwerking met Unilever, vertelt Burggraaff, die promoveerde bij het Leiden Academic Centre for Drug Research. ‘Unilever was op zoek naar natuurlijke bio-actieve stoffen met speciale eigenschappen die ze aan hun producten kunnen toevoegen. Denk aan de margarine Becel ProActiv, die bewezen helpt tegen een hoog cholesterol. In mijn geval keken we naar stoffen die zorgen voor een gezond dieet voor mensen met diabetes type 2.’ 

Burggraaff focuste zich op een speciale groep eiwitten in ons lichaam – de SGLT-eiwitten – die betrokken zijn bij de opname van glucose. ‘Door natuurlijke stoffen te vinden die de werking van deze eiwitten stuurt, kunnen er gezonde producten op de markt worden gebracht die passen in een diabetes type 2-vriendelijk dieet. In de zoektocht naar werkzame stoffen gebruiken onderzoekers steeds vaker computers, met name in de farmacie. Met een vernieuwende data science-aanpak heb ik zo’n digitale zoektocht mogelijk gemaakt voor het vinden van bio-actieve stoffen voor voedingstoepassingen,’ vertelt de winnares.    

Outreach

Eerder won Burggraaff de Leidse voorronde van Famelab, een internationale competitie waarin wetenschappers hun onderzoek in slechts drie minuten moeten pitchen. Over haar ervaringen bij de Leidse en nationale voorrondes schreef ze een blog. Daarnaast presenteerde ze haar onderzoek bij het Leidse kennis- en cultuurfestival De Nacht van Ontdekkingen. Momenteel is ze Senior Informatiemanager bij Onderlinge ’s-Gravenhage, waar ze nog steeds met data werkt. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.