Universiteit Leiden

nl en

Crowdfundingsactie voor kinderprogrammeertaal Hedy

De eenvoudig te leren programmeertaal Hedy is wereldwijd een groot succes. Om de taal verder te ontwikkelen, is Felienne Hermans, universitair hoofddocent van het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS), een crowdfunding gestart.

Hedy werd geïntroduceerd om programmeren toegankelijker te maken voor kinderen. 'Er was een groot gat tussen Scratch, de bloktaal om kinderen kennis te laten maken met programmeren, en echte programmeertalen zoals Python,’ legt Hermans uit. ‘Om succesvol te zijn in Python moet je alle syntaxregels kennen en correct toepassen, wat een uitdaging is en veel frustratie oplevert als je fouten krijgt zonder te begrijpen welke fout je hebt gemaakt. In plaats van alle regels in één keer te introduceren, begint Hedy eenvoudig, zonder veel regels, en introduceert ze geleidelijk naarmate gebruikers meer gevorderd raken.’ 

Een half miljoen programma's

Veel kinderen begonnen de taal al snel na de introductie in maart 2020 te gebruiken. Kort na de eerste verjaardag bereikte Hedy de mijlpaal van een half miljoen programma's die in de taal zijn gemaakt. ‘Hedy wordt wereldwijd al gebruikt om programmeerlessen te geven op scholen,’ zegt Hermans. ‘Naast scholen in Leiden en Amsterdam wordt Hedy ook gebruikt op scholen in het Verenigd Koninkrijk, Brazilië en Zuid-Afrika.’
Een factor die bijdraagt aan de wereldwijde expansie van Hedy zijn de vele talen waarin het programma beschikbaar is. Naast de Nederlandse en Engelse versie is Hedy vertaald in het Frans, Duits, Italiaans, Spaans en Portugees, en een Chinese versie is in ontwikkeling.

Toekomstplannen

Hermans heeft ambitieuze plannen voor de toekomst en is een crowdfunding gestart om ze te realiseren. Hermans: ‘Hedy is gratis te gebruiken en open-source, wat betekent dat iedereen iets aan het programma kan toevoegen. Omdat we hebben gezien dat het programma een groot succes is, willen we het verder ontwikkelen en uitbreiden. Onze plannen omvatten adaptieve levels, wat betekent dat het programma meegroeit met de vaardigheden van de kinderen, de vertaling van Hedy in meer talen, om het voor nog meer kinderen beschikbaar te maken, en de ontwikkeling van meer niveaus en lessen, om kinderen meer te leren over alle functies die bij programmeren komen kijken.’

Meer weten?

Als je meer wilt weten over Hedy of het zelf uit wilt proberen, bezoek dan de website van Hedy. Als je wilt doneren en het voor kinderen over de hele wereld mogelijk wilt maken om gratis te leren programmeren, bezoek dan de crowdfundingsactie op de site van SteunLeiden.

Tekst: Chris Flinterman

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.