Universiteit Leiden

nl en

Dennis Broeders op NPO Radio 1 over Russische desinformatie

Dennis Broeders, Hoogleraar Global Security and Technology, was te gast bij NPO radio 1 om daar te praten over Russische desinformatie.

Afgelopen week kwam voor het eerst in 2 jaar de G7 fysiek bij elkaar. Daar werd gesproken over hoe we moeten omgaan met nepnieuws uit Rusland. Broeders is niet verbaasd dat dit tijdens deze bijeenkomst besproken werd, aangezien het probleem voor westerse landen erg moeilijk aan te pakken is.

Russische en Chinese desinformatie

Broeders vertelt dat nepnieuws in tijden van corona uit landen als Rusland en China is toegenomen. Broeders: "Er zijn wel verschillen. Beide landen zijn bezig via nepnieuws of propaganda of hoe je het ook precies wil noemen om er zelf beter uit te komen. China heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd om de aandacht af te leiden van het feit dat het virus uit China kwam.' Broeders legt uit dat Rusland een breder pallet heeft: 'Die is enerzijds bezig om te laten zien hoe goed bijvoorbeeld hun eigen vaccins zijn, maar een ander punt wat zij graag zien is - en dat zie je in alle informatieoperaties die Rusland doet - dat de onrust in westerse landen waar mogelijk verder opgestookt wordt, want dat komt hen goed uit.'

Een vruchtbare bodem

Broeders legt ook dat desinformatie alleen werkt als je een vruchtbare bodem hebt. 'Je moet iets hebben om in te stoken; als er niets gloeit, kun je ook niets oppoken. Dus je zorgt dat je dingen aanbrengt bij verhalen die al lopen, zoals complottheorieën.' Als er problemen zijn met vaccins, wordt dat enorm aangezet. Zo wordt geprobeerd om te laten zien dat het westen de boel niet onder controle heeft. 

Beluister het hele fragment hier

Dennis Broeders is hoogleraar Global Security and Technology en Senior Fellow The Hague Program for Cyber Norms bij het Institute of Security and Global Affairs (ISGA) in Den Haag. Zijn onderzoeksterrein is de relatie tussen internationale veiligheid, technologie en beleid met specifieke interesses in internationale veiligheidsvraagstukken, cyber security, opkomende technologie, internet governance, cyber normen en diplomatie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.