Universiteit Leiden

nl en

International Studies en Urban Studies verhuisd naar Schouwburgstraat

De opleidingen International Studies en Urban Studies hebben een nieuw adres. Na vijf jaar in het Wijnhavengebouw zijn ze verhuisd naar de Schouwburgstraat. ‘Het is goed om als Faculteit Geesteswetenschappen een eigen plek in Den Haag te hebben.’

De dozen staan nog in de gang, maar voor opleidingsvoorzitters Giles Scott-Smith en André Gerrits begint hun nieuwe thuishaven al te wennen. ‘International Studies is begonnen in een pand aan het Lange Voorhout,’ vertelt Scott-Smith. ‘Sinds we daar weg moesten in 2016 hebben we de wens voor een eigen gebouw gehad. We waren terechtgekomen aan de achterkant van het Wijnhavengebouw, maar dat was voor ons niet toereikend.’

‘Een eigen gebouw maakt ons zichtbaar’

‘De faciliteiten waren daar beter dan aan het Lange Voorhout,’ voegt Gerrits toe, ‘maar het had inderdaad de uitstraling van een verzekeringskantoor.’ Als groot voordeel van de nieuwe locatie noemen beide opleidingsvoorzitters dan ook het persoonlijkere karakter van het gebouw aan de Schouwburgstraat. Scott-Smith: ‘Omdat onze docenten vaak zowel in Den Haag als in Leiden werken, voelen ze zich soms minder betrokken bij de opleiding. Een eigen gebouw maakt ons zichtbaarder en draagt bij aan het gevoel dat we een gemeenschap zijn.’

Volgens Gerrits heeft het nieuwe gebouw daarnaast strategische voordelen. ‘Ik denk dat het goed is om als Faculteit Geesteswetenschappen een herkenbare plek in Den Haag te hebben. Het klinkt misschien wat abstract bestuurlijk, maar een eigen gebouw kan een goede stimulans zijn om strategisch te denken, bijvoorbeeld over de positie van de geesteswetenschappen op Campus The Hague.’

Samenwerking en ruimere openingstijden

Voorlopig is het nog niet zover: eerst moet de verhuizing worden afgerond. Hoewel door de coronamaatregelen nog niet alle faciliteiten van het gebouw kunnen worden gebruikt, hebben de opleidingsvoorzitters al wel hun favoriete plekken. ‘De entree is leuk open,’ zegt Gerrits. ‘Mensen kunnen daar samenkomen en zitten. Ik houd van gebouwen waar je langs mensen moet voor je in je werkkamer bent.’

Scott-Smith is vooral enthousiast over de tuin aan de achterkant van het gebouw. ‘Ik wil daar graag aan bijdragen. Misschien kunnen we op termijn ook zonnepanelen plaatsen. Op die manier hebben we meteen een link met Leiden University College, dat zich veel bezighoudt met duurzaamheid. Ik hoop dat het gebouw uiteindelijk een site of innovation kan worden, waar bijvoorbeeld samengewerkt kan worden met de gemeente Den Haag. Maar eerst gaan we ervoor zorgen dat de openingstijden worden verruimd. Het gebouw sluit nu om vijf uur. Dat is echt heel onhandig in de academische wereld.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.