Universiteit Leiden

nl en

'Alleenstaanden zijn duurder uit als zij zich vergelijken met tweeverdieners'

Steeds vaker klinkt het dat alleenstaanden financieel gediscrimineerd worden. Ze zouden meer belasting betalen en hogere kosten van levensonderhoud hebben. Zijn ze daadwerkelijk slechter af?

Koen Caminada

Op vrijwel ieder gebied is het leven van singles inderdaad duurder, schrijft Nu.nl. Hoe komt dat? 'Vroeger verdiende de man het gezinsinkomen en de vrouw deed de onbetaalde zorgtaken thuis', zegt Koen Caminada, hoogleraar Empirische analyse van sociale en fiscale regelgeving tegen Nu.nl. 'Zo'n gezinseenheid had dus maar één kostwinner en daar was de belasting op aangepast.'

Omdat er steeds meer tweeverdieners kwamen, werd besloten dat het anders moest. 'Sinds 2001 is er in de belastingwet bewust gekozen voor het stimuleren van economische zelfstandigheid, door tweeverdieners financieel vriendelijker te behandelen. Maar dat heeft wel tot gevolg dat alleenstaanden duurder uit zijn als zij zichzelf vergelijken met tweeverdieners in plaats van met een gezin met maar één kostwinner. Het is dus maar net met wie ze zich vergelijken.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.