Universiteit Leiden

nl en

Kamaran Palani: 'Promoveren aan de Universiteit Leiden is een droom van mij en mijn overleden vader'

Promoveren tijdens twee grote crises in je land; het overkwam Kamaran Palani, promovendus bij het Dual PhD Centre en ISGA en woonachtig in Erbil, de hoofdstad van de Koerdistan-regio in Irak. Ondanks de moeilijkheden in zijn land, hield Palani (34) vast aan zijn promotie-onderzoek over de fluïditeit en dynamiek van Koerdistan als de facto staat. Hij verdedigt zijn proefschrift op woensdag 7 juli. ‘Dit proefschrift is een integraal onderdeel geweest van mijn hele werk en droom. Het heeft me kracht en continuïteit gegeven in deze moeilijke periode.’

Kamaran Palani

'Toen ik in de zomer van 2016 werd toegelaten als promovendus aan de Universiteit Leiden, maakte Koerdistan twee grote crises door: ten eerste zat het midden in een oorlog tegen de zogenoemde Islamitische Staat. Die oorlog werd op minder dan een uur afstand van mijn woonplaats gevoerd. Ten tweede kreeg Koerdistan in deze periode te maken met een ongekende financiële crisis, die resulteerde in een verlaging van het salaris van overheidsmedewerkers, waaronder docenten en medewerkers van universiteiten met 65 procent. In deze periode werden we allemaal overspoeld door een gevoel van onzekerheid en onveiligheid. De meeste van mijn vrienden, onder wie mijn vrouw, geloofden dat dit het slechtste moment was om aan mijn proefschrift te beginnen’, geeft Palani toe. ‘Maar ik was vastbesloten en had het geluk dat ik werd toegelaten tot het PhD-programma van het Dual PhD Centre dat een samenwerking was aangegaan met de Salahaddin University in Erbil.

Waarom wilde je de dynamiek en de aard van de de facto staat van Iraaks Koerdistan beschrijven?

Palani: ‘De studies die Iraaks Koerdistan hebben opgenomen in de facto staten-theorieën in de internationale betrekkingen ontwikkelen geen nieuw verklarend en analytisch kader gebaseerd op empirische inzichten die de dynamiek en het type van de de facto staat in Iraaks Koerdistan kunnen verklaren. Naar mijn mening heeft deze gefragmenteerde literatuur over het politieke bestaan van Koerdistan het moeilijk gemaakt om de aard van de entiteit goed te onderzoeken. Indien geen rekening wordt gehouden met de factoren die de entiteit van Koerdistan beïnvloeden en die voor fluïditeit zorgen, wordt de analyse van de ontwikkeling van de feitelijke staat van Koerdistan beperkt tot een specifieke tijdsperiode, factor of geval. Het gevolg is dat die analyse tekort schiet in systematische analytische verklaringen en slaagt zij er niet in de verschillende drijvende krachten te begrijpen die een onstabiele overgang naar internationale erkenning bepalen.’

Voor zijn proefschrift interviewde Palani onder andere Vala Fareed (foto boven) en Falah Mustafa. Fareed was de eerste vrouwelijke voorzitter van het parlement in de regio Koerdistan en is nu minister van Staat. Mustafa is nu adviseur van de president.

Hoe heb je het onderzoek aangepakt en ben je tot je conclusies gekomen?

Palani: ‘Mijn manuscript bevatte artikelen die in academische tijdschriften waren gepubliceerd. We ontwikkelden een robuuste onderzoeksmethodologie voor deze artikelen, en in de loop der jaren observeerde ik de politieke en veiligheidsontwikkelingen in de regio. Ik heb ook interviews gehouden met een aantal vooraanstaande politici, ambtenaren en beleidsmakers uit de regio om unieke inzichten te verschaffen, onder andere in de drie belangrijkste factoren die een rol spelen in de fluïditeit van de de facto staat Iraaks Koerdistan: de machtsverhoudingen tussen Koerdistan en de Iraakse regering; de mate en vorm van interne fragmentatie; en de verandering van strategieën om internationale steun en erkenning te krijgen.’

Is er één belangrijke conclusie te trekken?

Palani: ‘De processen van fluïditeit die Koerdistan heeft doorgemaakt sinds 1991 bieden belangrijke inzichten in het belang van de interne organisatie van de facto staten in hun strijd om internationale erkenning. Interne dynamiek (inclusief, maar niet beperkt tot veranderende regeringssystemen, interne democratisering, veiligheidstroepen, instellingen, binnenlandse legitimiteit en rivaliteit tussen politieke partijen) speelt een sleutelrol in het verklaren van de niet-lineaire progressie van de facto staten naar internationale erkenning. Het is dus de moeite waard om verder te onderzoeken in welke mate fluïditeit een belangrijk kenmerk is van de facto staatschap in andere delen van de wereld dan Iraaks Koerdistan.’

Hoe heb je het ervaren om student te zijn bij het Dual PhD centrum?

Palani: ‘Mijn ervaring als promovendus bij het Dual PhD Centre was geweldig. Het heeft me enorm geholpen om een balans te vinden tussen praktijk en theorie, en vooral om mijn veldwerk en observaties in Iraaks Koerdistan om te zetten en te plaatsen in bredere intellectuele en theoretische discussies. Het centrum heeft me kritische steun en hulp geboden tijdens het gehele proces, van het ontwikkelen van een haalbaar onderzoeksplan tot het afronden van het manuscript en het voorbereiden van de verdediging.’   

Wat zijn je verwachtingen van de verdediging aanstaande woensdag?

Palani: 'Ik ben in Leiden voor mijn verdediging en daar ben ik ontzettend blij en enthousiast over. Dit betekent heel veel voor mij. Mijn vader was analfabeet en heeft nooit de kans gehad om te studeren, maar was de grootste supporter van mijn opleiding. Mijn PhD afronden aan een internationaal gerespecteerde universiteit als die van Leiden was net zo goed zijn droom als de mijne. Helaas is hij op 25 februari van dit jaar overleden. Maar ik weet zeker dat hij het op een of andere manier zal meemaken.'

De verdediging is woensdag te volgen via deze livestream.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.