Een veilig gevoel bij Geesteswetenschappen: een all-gender toilet in ieder gebouw

De universiteit zet zich in om een toegankelijke leer- en werkomgeving te verzorgen voor studenten en medewerkers. Zij moeten zich thuis kunnen voelen op onze faculteit. Daarom is er nu in ieder gebouw van Geesteswetenschappen een all-gender toilet om bij te dragen aan dat gevoel van erkenning en veiligheid.

Het facultaire diversiteits- en inclusiviteitsbeleid, zet zich ten doel een toegankelijke leer- en werkomgeving te verzorgen die studenten en medewerkers. Onderdeel hiervan is het vergroten van de (fysieke) toegankelijkheid van universitaire gebouwen: denk aan rolstoelvriendelijke routes, gebedsruimtes en kolfruimtes – maar óók toiletten.

Een toilet voor iedereen

Niet alle studenten en medewerkers herkennen zich in het geslacht dat ze hebben gekregen bij de geboorte of voelen zich thuis in het onderscheid tussen man en vrouw. Dat kan ervoor zorgen dat ‘naar de wc gaan’ tot een stressvolle situatie leidt. Daarom heeft nu ieder gebouw van de Faculteit Geesteswetenschappen tenminste één all-gender toilet: een toilet waar iedereen, ongeacht geslacht, gebruik van kan maken.

Het faciliteren van all- gender toiletten draagt bij aan het gevoel van erkenning en veiligheid voor alle studenten en medewerkers. Toiletten spelen een cruciale sociale functie in het bevorderen van een inclusieve en veilige leer- en werkgemeenschap, een waar iedereen veilig en zonder zorgen gebruik kan maken van het toilet.

‘Vanuit het Expertisebureau Diversiteit en Inclusie wordt hier al langer om gevraagd’, vertelt Aurelie van ’t Slot, de beleidsmedewerker Diversiteit & Inclusie van de Faculteit Geesteswetenschappen. ‘Er zijn verschillende speerpunten in het beleid en één van de werkvelden focust zich op een toegankelijke en inclusieve omgeving. Faciliteiten zijn daar een belangrijk onderdeel van en de komst van een all-gender toilet in ieder gebouw is een stap in de goede richting.’

Bordje all-gender toilet
Aan dit bordje herken je een all gender toilet

Waar vind ik de all-gender toiletten?

De all-gender toiletten zijn herkenbaar aan het nieuwe icoon (rechts). De locaties van de all-gender toiletten vind je hieronder en komen ook op de gebouwenpagina’s te staan op de universitaire website.

• Arsenaal: A1.54
  • Huizinga: 1.50
  • Lipsius: 1.61
  • PJ Veth: 2.26 en 1.05
  • Reuvens: 1.43
  • Schouwburgstraat: B3.10, B3.11, B3.05a, B3.05b, B4.11 en B4.12
  • Vrieshof: 1.51
  • Wijnhaven: 3.33 en 3.34

Heb jij een vraag over diversiteit en inclusie binnen de Faculteit Geesteswetenschappen? Of heb je een idee of suggestie? Neem dan contact op met Aurelie van ’t Slot via divers-inclusief@hum.leidenuniv.nl.