Universiteit Leiden

nl en

Drie schrijvers winnen de Peter van Straaten Psychologieprijs 2021

Drie romanciers winnen de Peter van Straaten Psychologieprijs 2021 van de Universiteit Leiden: Oek de Jong, Sander Kollaard en Manon Uphoff. Dit is een prijs voor Nederlandstalige schrijvers die via hun roman een verhelderend licht werpen op psychische problemen en stoornissen. Uitreiking op 11 oktober tijdens een mini-symposium.

De schrijvers winnen ieder 1.500 euro en een originele tekening van Peter van Straaten. Deze jaarlijkse prijs is een initiatief van de sectie Klinische Psychologie en werd in 2020 voor het eerst uitgereikt tijdens een mini-symposium. 

Essays van studenten

Wat zegt een roman over de oorzaken, verschijnselen of behandeling van een psychische aandoening? Over die vraag schreven enkele honderden studenten psychologie een essay, als onderdeel van het vak Klinische psychologie in de bacheloropleiding Psychologie. De studenten kozen een roman en behandelden in hun beschouwingen de vraag hoe de roman de wetenschappelijke cursusliteratuur verheldert, verrijkt of nuanceert. Sinds de vorige editie werd door honderden studenten een essay geschreven. Via hun essay nomineerden de studenten een boek voor deze prijs. 

Finalisten

Een jury beoordeelde in een voorselectie eerst de essays en daarna een shortlist van acht boeken.
Als winnaars werden gekozen:

•    Uit het leven van een hond (2020) van Sander Kollaard
•    Vallen is als vliegen (2020) van Manon Uphoff
•    Zwarte Schuur (2019) van Oek de Jong

Stem voor de studentprijs 

De drie nominerende studenten zijn Michael van Wageningen, Hannah Boekestijn en Rolien van de Geer. Zij presenteren hun bevindingen in een mini-symposium op maandag 11 oktober 2021 om 15:00 uur in het Academiegebouw (Telders Auditorium) in Leiden.  De schrijvers reageren op de presentaties van de studenten. De student met de beste presentatie wint een boekenbon van 250 euro. De andere finalisten krijgen een boekenbon van 150 euro. De studentprijs is een publieksprijs, ter plekke kiest het publiek de winnaar tijdens het gratis mini-symposium. 

Peter van Straaten

De prijs is vernoemd naar tekenaar en schrijver Peter van Straaten (1935-2016). In 2011 kreeg hij een eredoctoraat van de Universiteit Leiden. Ere-promotor was Willem van der Does, die ook de initiatiefnemer van de prijs is. Hij zei bij de toekenning over Van Straaten: ‘Zijn werk herinnert de moderne, technologisch verwende, wetenschapper eraan dat observatie van gedrag met het blote – maar getrainde – oog de onmisbare basis is voor de psychologie.’ 

De winnaars van de eerste editie in januari 2020 waren Marieke Lucas Rijneveld, Esther Gerritsen en Yvonne Keuls.

Jury

De jury bestond in 2021 uit: 

  • Ranne Hovius, psycholoog, schrijver en journalist
  • Cato Boeschoten, student-winnaar van de vorige editie
  • Marc Molendijk, psycholoog
  • Maartje Schoorl, klinisch psycholoog en neerlandica
  • Arko Oderwald, hoogleraar literatuur en geneeskunde
  • Willem van der Does, klinisch psycholoog (voorzitter).  

De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door Els van Straaten-Timmerman en de Nederlandse Vereniging voor Gezondheidszorgpsychologie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.