Universiteit Leiden

nl en

Podcast: maken orgaanchips een eind aan dierproeven?

Vrijwel iedereen is dierproeven liever kwijt dan rijk. Maar in de praktijk blijven ze helaas nog wel nodig, bijvoorbeeld om nieuwe medicijnen te onderzoeken op bijwerkingen. Mogelijk kunnen zogeheten organs-on-chips uitkomst bieden, vertelt Berend van Meer (LUMC) in deze aflevering van Enkeltje Wetenschap.

Organs-on-chips zijn piepkleine organen die op een chip zijn nagemaakt. In deze orgaantjes – gemaakt met echte menselijke cellen – kunnen wetenschappers allerlei proeven doen, bijvoorbeeld met kandidaatmedicijnen. Van Meer hoopt en denkt dat deze organs-on-chips in de toekomst niet alleen het dierenleed kunnen verminderen, maar bovendien betere voorspellers zijn voor de werkzaamheid en bijwerkingen van medicijnen.

De podcast Enkeltje Wetenschap is te beluisteren op de volgende kanalen: 

  • Soundcloud
  • iTunes
  • Spotify
  • Castbox
  • Stitcher
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.