Universiteit Leiden

nl en

Martin van Hecke nieuwe APS-fellow

Onderzoeker van metamaterialen Martin van Hecke is door de American Physical Society (APS) verkozen als fellow, een eer die slechts voor een half procent van de leden weggelegd is.

De afdeling Soft Matter van de Amerikaanse natuurkundundigenvereniging verkoos van Hecke 'For leading work in the field of jammed and disordered systems, and for pioneering the field of programmable mechanical metamaterials.'

Jammed en disordered systems zijn bijvoorbeeld korrelige materialen zoals zand, die kunnen stromen als water, maar die ook vast kunnen lopen als auto's in een file.

Hiermee belonen Van Heckes collega's zijn hele onderzoeksloopbaan, want dit is onderzoek dat zijn onderzoeksgroep inmiddels achter zich gelaten heeft. Nu onderzoekt de groep Mechanical Metamaterials plooibare materialen die door slim ontwerpen van verschillende eigenschappen kunnen worden voorzien. Zo kunnen sommige metamaterialen tellen, rekenen en zelfs geprogrammeerd worden. Van Hecke is ook verbonden aan het Amsterdamse onderzoeksinstituut AMOLF.

'Ik ben superblij met de APS fellowship', mailt Van Hecke, 'ondanks wat NWO lijkt te denken, vind ik waardering voor de inhoud van je werk door internationale collega's heel belangrijk.' Van Hecke doelt hiermee op de nieuwe beoordelingsmethode van onderzoeksfinancier NWO, waarin referenties en publicaties een minder doorslaggevende rol spelen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.